Vai nav dīvaini?

1.Es esmu Dievs, tavs Kungs, tev nebūs citus dievus turēt manā priekšā.

2.Tev nebūs Dieva, sava Kunga,vārdu nelietīgi valkāt, jo Dievs to nepametīs nesodītu, kas viņa vārdu nelietīgi valkā.

3.Tev būs svēto dienu svētīt.

4.Tev būs savu tēvu un māti godāt, lai tev labi klājas un tu ilgi dzīvo savā zemē.

5.Tev nebūs nokaut.

6.Tev nebūs laulību pārkāpt.

7.Tev nebūs zagt.

8.Tev nebūs nepatiesu liecību dot pret savu tuvāko.

9.Tev nebūs iekārot sava tuvākā namu.

10.Tev nebūs iekārot sava tuvākā sievu,kalpu,kalponi,lopu,nedz ko citu, kas tam pieder.

Tagad uzmanīgi pārlasām un apstājamies pie desmitā baušļa-tev nebūs iekārot sava tuvākā sievu utt. Nav rakstīts-tev nebūs iekārot savas tuvākās vīru. Interesanti-kāpēc? Vai sievietes ir apdalītas un iekāre tām ir kaut kas svešs un nesaprotams, pats par sevi neizjūtams? Vai tomēr vispareizākais secinājums ir : Bībele ir vīrieša rakstīta vīrietim!!!!!! Uz sievieti šie teksti neattiecas. Varbūt sievietei nekad un nekādos apstākļos nav jātic vīrietim arī tad, ja viņš ir tās tēvs, vīrs, brālis vai pats radītājs Dievs? Jo Dieva vārds ir no vīrieša vīrietim. Un tāpēc es nevarēju saprast kāpēc gadsimtiem ilgi kristietība joprojām ir aktuāla. Principā ņemot sieviete ir ārpus likuma, grēks, tāpat kā Dieva dusmas vai Jēzus nāve uz viņu neattiecas. Līdz ar to arī aborts nav grēks, tāpat kā prezervatīva lietošana,vīra krāpšana utt.

pirs      Par desmita baushla parkapshanu,naves sods jaizperk ar asinim.

SweetPoison  1   Lasu tavus jautājumus uz bieži domāju..... Tu centies cilvēkiem dot tēmas par ko padomāt vai to patiešām esi ar defektiem....
Tie jautājumi viens par otru traģiskāki.... bet bļins ....zini.. ja cilvēkam ir izņemta viena smadzeņu daļa, tad ar to viņi domāt vairs nespēs!.....

Decijs  1   Korans jau noteikti bus demokratiskaks, kaa bibele P.
Prieks pamulkiem vienkarsi, ja nav ticibas ne kadas tad vieta tuksa nepaliks naks kareivigakas ticibas un uz so bridi tas ir musulmanisms. Lai butu valsts stabila un nevis pamulku plebeju pulis, kas krit kaa domino kaulini uzsumeti par dazadiem kreizi variantiem finansistu ieceretajaa virzienaa, ir jabut ticiba. Latvijas pamulki ne savu sentevu Ticibu atceras un ne Kristigo grib spodrinat, rezultats viens tas pats, kas pie Romas Imperijas brukuma... . Jebkura stengrakaticiba notur valsti, pat Senaa Kartaga pieludza tiesa pirmkristietibas lielo launo un Senai Romai nebij tik ekonomiskais kars ar to.
Pulis, bez ticibas ir Tautas atistibas strupcels .... nekasnav svets un visu var parkapt, vienosanas var slegt 12 reizes bezgoda krapnieks ar 21 reizes bezgoda krapnieku un logiski ka sadi darijumi ir bez goda varda...P.
Ja paskatas ko daras pelekie, tad tie turas kopaa un turas pie saviem religijas ritiem un melnas avis dabun ko pelnijusas akmens krusu(arii netiesaa veidaa).
Pa lielam Luter ticiba un Anglikanu (karala precibu kares raditaa, lai labak varetu bijusam favoritem ar baudu cirst galvas D) ir izsmelusas sevi un nedodto nepartraukto apustilisko sakramentu. Vienigas kas var vel ko kristigas kulturas labaa darit ir Katoliskaa un Pareizticigaa.
runa ir par kadam 2-4 paaudzem, ja nekas nemainisies cilvecinu pauros tad Sibirija bus Kiniska un Dzeltenais pukis bus Bruninieku dureju apedis..D, a Eiropaa no ritiem nemodinas sen aizmirstaa gaila dziesma bet mullas spalgais uzkerciens. Pelekos ar neviens no siem diviem ipasi neieredz taa kaa tiem var sanakt velviens H... bet soreiz lidz akninam.. .
Ceriba vienmer ir DDD, ka tautai beidzot gribesies dzivot vainu vieniem vai otriem sentevu likumiem, macalkam un zogvaverem beidzot gribesies turet gimenes pavardus...P

neko    1 Tīri tā starp citu... nezkāpēc Romas sašķelšanās un tai sekojošais sabrukums sakrīt ar Romas pāriešanu kristietībā un visu veco vērtību noliegšanu [tempļu demolēšanu, biblitēku tīrīšana un svilināšanu utt]. ... piebildei pie Decija teiktā.

JurisK      Muļķīgi ir mēģināt iztirzāt bībeles tekstus - tur vai nu jātic katram vārdam vai jāsajūk prātā!:) Nē, nu var jau arī karot, uz sārta dedzināt vai pievērsties mazāk ekstrēmām aktivitātēm, tipa komentēt oho pieredzes apmaiņas sadaļā.

fargo_pa      "nezkāpēc Romas sašķelšanās un tai sekojošais sabrukums sakrīt ar Romas pāriešanu kristietībā"
Par Romas impērijas sabrukšanas iemesliem ir sarakstīts vairāk grāmatu kā par aptaukošanās problēm un tas jau ir rādītājs.
Te vajadzētu nodalīt divas lietas -
a)impērijas sabrukuma ārējie iemesli;
b)impērijas sabrukuma iekšēji iemesli;

Ļoti interesanta tēma. Vēsturiski, ārējie iemelsi ir tālo austrumu un sibīrijas klejotājtautu iespiešanās pievolgā, donas/dņestras stepju apgabalos, tur esošo desmitiem godu valstiņu iedzīvotāju migrāciju uz mūsdienu Rumānijas(tolaik Dakijas) teritoriju - aizdonavas teritorijām, kas attiecas uz viduseiropu. Mazliet uz ziemeļiem, tie pasi klejotāji nonāca saskarsmē gan ar vendiem(karpatu slāviem), baltiem mūsdienu ukrainas zemienēs-purvājos(prūšu pirmstečiem uc), kuri bija spiesti migrēt slāvu gadījumā uz rietumiem un baltu gadījumā uz ziemeļiem, izspiežot autohtonās austrumbaltijas somugru ciltis.
Viduseiropas ģermāņiem(līdzigi kā stepju zonas gotiem) nebija kur sprukt, vai nu Roma(vāja un korumpēta) vai nu austrumu klejotāji(kuriem varēja brīvi pievienoties, ja kas un daudzas indoeiropiešu ciltis pievienojās hazāriem/alaniem uc, tā bija semidemokrātiska klejotājtautu konfederācija, patiesībā).

fargo_pa      Otrs aspekts - Romas iekšējais vajums. Romas impērija nepastāv kā vienota valsts. Impērijas pamats bija karaklausība, kur romejiem - romas pilsoņiem vīriešim, karaklausības(25 gadi) rezultātā tika piešķirtas lauku zemes - latifundijas/lēņi(kā nu mēs saucam), bet zemes ar vergiem. Daudzu iemeslu dēļ, šī sistēma, kura uzticami kalpoja, vairs nestrādāja. a. nebija brīvu zemju. b. algotņu(iekaroto un neiekaroto zemju karavīru) armija. c. ekonomika! pats galvenais! Roma ir visvarena, kamēr nevainojami darbojās romas lauksaimniecība - tolaikam visprogresīvākā un inovāciju bagātākā ražošanas forma - kamēr tu vari maksāt, tu vari būt kungs pār dauzdām zemēm un Roma to varēja atļauties.
Kristietība.
Arī šeit nav vienkārši kāds viens iemesls. Pirmkārt, tā nav kristietība. Ja reliģiski, tad tā vairs nav pat attāli apustuliskā Kalna sprediķa mācība, bet kaut kas, pavisam cits.
Tas atkal ir veselas un ilgas sarunas vērts - rezultāts, kā krustojās plebeju piekoptā kristietība un kā tā tika adaptēta no Romas kungiem.
Es varu vārīties par šīm tēmām stundām.
Kam ir jautājumi un ir interese, ir aicināti noteiktās IG grupās. Jau tā šodien daudz reliģijas.
Par Decija domu. Nepiekrītu par 90%. Evanģēlijs ir brīvība un apgaismība, reformācija bija Eiropas tautu atbrīvošanās no tumsonības, savu alfabētu un literārās valodas izveide. Kristietība ir gaisma, izglītība plebejiem un sapratne nejēgām, kuri pēc tās tiecas. Katolicims un pareizticība ir tumsība un šo reliģiju vadītāji darīja visu iespējamo, lai savu ganāmpulku turētu neizglītotu un nezinošu.
Latvijā kristiānisms ienāca tikai līdz ar reformāciju, pirms tam pat Bībeles turēšana īpašumā(nemaz nerunājot par tur lasāmā sludināšanu) bija nāves noziegums.
Vācu krustneši nenesa evanģēliju, viņi nesa Pāvesta varu, vietējo vadoņu formāla un neformāla suverēna atzīšana - garīgais feodālis izplata savu varu tiesi tā pat, kā to dara laiciģais feodālis. Noziedznieki, nenoziedznieki...

lar_unurur      Par Decija domu. Nepiekrītu par 90%. Evanģēlijs ir brīvība un apgaismība, reformācija bija Eiropas tautu atbrīvošanās no tumsonības, savu alfabētu un literārās valodas izveide. Kristietība ir gaisma, izglītība plebejiem un sapratne nejēgām, kuri pēc tās tiecas. Katolicims un pareizticība ir tumsība un šo reliģiju vadītāji darīja visu iespējamo, lai savu ganāmpulku turētu neizglītotu un nezinošu.
Latvijā kristiānisms ienāca tikai līdz ar reformāciju, pirms tam pat Bībeles turēšana īpašumā(nemaz nerunājot par tur lasāmā sludināšanu) bija nāves noziegums.
Vācu krustneši nenesa evanģēliju, viņi nesa Pāvesta varu, vietējo vadoņu formāla un neformāla suverēna atzīšana - garīgais feodālis izplata savu varu tiesi tā pat, kā to dara laiciģais feodālis. Noziedznieki, nenoziedznieki... lai par to spriež vēsture savā perspektīvā, bet tā nav kristietība. Tas ir/var būt daudz kas, bet tie nav Kalna sprediķa autora padotie.
http://www.kmd.valsts.lv/22spred.htm

Decijs  1   D 2 komentu limits reali ierullee DDD.
fargo_pa (2012-02-12 17:52) viedoklis ak nabaga Tu taviem senajiem toc bij kads aborigens tad par lideri, ja Bibeli nedeva un par Dieva lugsanu sita bezmazvai krustaa. Tiesa skiet, ka sito visu esi salasijies no PSKP SSSR kadiem izdevumiem, kas paredzeti apkarot ticibas lai butu tikai viena ticiba Stalina Tetina P. Ja runajam par feodaliem tad tie patereja tikkai tik cik vareja apest pasi un to gimenes toties musdienu globalo Tautu paverdzinatajiem apetite lielaka var ar nepietikt ar daudzu tautu puliniem, jo kapitalu var uzkrat neierobezoti.... Ja pa lielam tad informacijas laukaa ar nekur neraksta daudz cik daudz smuku konslagerisu sataisits ASV lai demokratiski karotu ar tautu un protestetajiem pret Volstritu D.
Kaa redzams pasazieris - trolla kungs mil Musulmanismu un neko neiebilst par budismu, konfucija macibu ar nekritizejot D, Ja jau noliec visas religijas tad ir ebreju ir parejas paanalizee...P.
Bez tam isti viri neslepjas aiz TROLLU anketam...P.
Ja par vedistiem tad ir intresanta si kustiba ir Latvijaa ir Krievijaa, kaa savu senkulturu neaizmirsana, bet vienalga Bez Katoliem un Pareizticigajiem lai valsti stutetu neiztikt.

Decijs  1   Viss pamat jautajums ieks varas nesejiem lai kaa tie sauktos ir ieks taa vai vini uzskata, ka tauta vai tautas ir vinu vajadzibu pec vai arii visi ieredni un valdoni saprot, ka tie ir tautu kalpi un intresu izpilditaji. Pat karali un cari, imperatori, sultani bez tautas nav nekas un tiem ir jakalpo savam tautam, ja taa nav tad penok pod zad ir pec kada laika D.
Lai Senaa Roma reargonizetos Gajs julijs Cezars veica meginajumu pataisit romu no pilset valsts uz jau imperiju ar sadu tadu pasparvaldi. Ne velti vins ieklava senataa 1/3 jaunu senatoru no provincem taa dodot arii bals tiesibas visiem Imperijas sastavaa esosajiem veidojumiem. Senas Romas aristokratija neuztvera domu un domaja, ka viss imperija del tikkai viniem novaca cezaru un vina reformas lidz ar to sabrukums sakas, visi dzivoja savas brivestibas maizi katram romietim nedelaa un izpriecas nu nebij jau kas ko aiztav un ko karo...P. pec esosas prakses kad Labakie karaviri dabuja zemes ne Romaa un tur palika uz dzivi veidojot kolonijas, kam nebij bals tiesibas Romaa, Egiptes bezmaksas graudi sagrava pasu Italu zemniecibu un nebij vairs daudzbernu gimenju kas alktu iestaties par savu zemi. Tad jau nebij vairs ko saukt karotaju rindas....
Reformacija no sakuma deva labus impulsus , bet parlieki liberalizejoties stradajot tikkai uz individuala cilveka pieaugosajam vajadzibam, atcelot vardinu pienakums un veselais saprats, nerekinoties ar tautas intresem un kopsabiedribas intresem ir viens parprasts purvelis... demografija uz 0, apkartejas vides piecukosana un noplicinasana, nerekinoties ar to , ka arii pec 1000 gadiem ko cilvekiem vajadzetu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu