Kas jāievēro, dodoties uz katoļu kristībām Lietuvā?

Būšu viesis bērniņa kristībās kaimiņzemē. Pati neesmu kristīta, un par katoļu tradīcijām nojausma rodas tikai no lasītā internetā.
Kā uzvesties, ko nekādā gadījumā nedarīt, kas jāievēro un kam pievērst īpašu uzmanību?
Ko dāvināt bērnam?

fargo_pa (2013-06-13 17:30)      nu, pietiks. lūk. kāpēc es to visu rakstu? lai parādītu, cik sarežģīta bija eiropas vēsture. cik daudz tur vienmēr ir bijis iesaistīto. kā krustojas triju kontinentu dažādu valstu intereses. viduslaiku eiropa ir nepartrauka kara stavoklī. un tas ir karš, kurā visi ir pret visiem. te ir pieminēti tikai lielie agro viduslaiku konflikti. upuru ziņā. inkvizīcija? jā, upuri bija un ne maz, bet vietā, varbūt trīsdesmitajā, ja ne vēl tālāk.
ikviens no minētajiem konfliktiem bija upuru ziņā postošāks par visu, visu, visu laiku katoļu baznīcas nelietībām. ieskaitot palestīnas vai austrumbaltijas krusta karus. runājot par austrumbaltiju, vai ir priekštats, cik bruņinieku iekaroja latviju un igauniju? tie nebija tūkstoši. tie bija simti. tāpēc, šie krusta kari bija ļoti, ļoti maz-asiņaini. jo nebija lielu kauju, izņemot trīs.
runas par to, ka katoļi ir vainojami desmitiem/simtiem miljonu cilvēku slepkavībās ir ne ar ko nepamatoti un sāka tos izplatīt kas? staļins. intesanti, vai ne? nav cilvēces vēsturē personas ar lielāko upuru skaitu divās rokās, tomēr tieši šīs personas sistēma ir šīs demagoģijas avots.

fargo_pa (2013-06-13 17:43)      daimond - un ko tas viss tev dod? tu zini par zvēru, esi lasījis bauslību un māki atšķirt labu no ļauna. atkal - un ko tas tev ir devis? tu neieredzi cilvēkus. un bauslības zināšanas tev ir iedevušas tikai vēl vienu pātagu, ar kuru pātagot. nevis pamācīt un rādīt ceļu, bet realizēt savu parākuma izjūtu.
katoļi, katoļi... katoļi ir normāli cilvēki. jā, baznīca ir tāda, kāda jau tā ir, bet vai škaidoties apkārt ar savu iekšu etiķi tu kādam no viņiem liec aizdomāties? nē. ir otrādi. tava izturēšanās pret cilvēkiem, pret sievietēm ir tik pilna zemiskuma, ka cilvēki drīzak riebumā novērsīsies, kā klausīsies vai mēģinās iedziļināties.
tu taču pats nesaproti, kāpēc zaudē ticību, vai ne?
evanģēlijs cilvēkam ir nepieciešams, lai atrastu piedošanu, nevis lai atrastu apsūdzību pret citiem. motīvi. jau kuro reizi varu atkārtot - kādi ir kāda motīvi, verot vaļā muti?
"Jo ne pret miesu un asinīm mums jācīnās, bet pret valdībām un varām, šīs tumsības pasaules valdniekiem un pret ļaunajiem gariem pasaules telpā."
(Pāvils, Bībele)

ramazoti (2013-06-13 17:52)      Sāka tie padlas slepkavot jau 538.gadā, beidza pēc 1260.gadiem- 1798.g.- ar pijaVI novākšanu&ieslodzīšanu Bastīlijā, no~1500.g- z.&d.-Amerikā. Varētu piekrist, ka 5000 upuru slepkavības ir aprakstītas dokumentāli, vismaz divu liecinieku satāvā- uzrādot bendes un noslepkavotā vārdu uzvārdu un tēvavārdu+ ar pievienotiem neapgāžamo slepkavību aktu fotouzņēmumiem:))) Ko tu tur dirs, ka tik daži simiti uzbruka un neviens nepretojās krustnešiem. Tu pats tam bulšitam tici- ko pats raksti?

hjuumans (2013-06-13 18:10)      vai tad es rakstīju, ka nepretojās? pretojās.
es jau senāk, citās tēmās rakstīju par to, kāpēc baltu un estu ciltis tika tik viegli pakļautas - praktiski bez cīņas. jo viņi kāvās viens ar otru tik sen un tik neatlaidīgi, ka vācus uztvēra nevis kā varbūtējo draudu, bet kā iespējamo sabiedroto. līvam nebija lielāka ienaidnieka par žemaiti vai tālavieti. kas bija igauņu lielākie ienaidnieki? vidzemes latgaļi. kas bija jersikas lielākie ienaidnieki? žemaiši(leiši) un līvi. un tagad jautājums - kuram no viņiem vāci bija lielākie ienaidnieki? atbilde - nevienam. kamēr nebija par velu. nebija nekādas vienotas nācijas. spriežot par to laiku, cilvēki spriež par to kā par tagadni. bet tā ir aplamība. arī iemesls neizpratnei un nevajadzīgai bravūrai. ja es gribētu izpatikt, tad teiktu, ka cīnījās braši un drosmīgi... tā nebija. livonijas tautu pakļaušana ir no sākta gala nodevības stāsts, kur letgaļi bija duča dūrēji mugurā līviem un otrādi. līvi pieņēma pāvesta varu brīvprātīgi, jo tie stipri sāka zaudēt letgaļiem un nespeja turēt savus daugavas nocietinājumus pret leišu un zemgaļu uzbrukumiem, kuri notika praktiski katrus divus gadus.
es varu par to stāstīt ilgi jo ilgi. vēsture ir mana interese un vājība. laika pavadīšanas veids.
ir daudz jālasa. vajadzīga arī iztēle. spriedumi nenāk ātri, bet galvenais, ko vēstures zināšana dod, tas ir globālāku procesu izpratni. arī musdienās.
tas ir ļoti primitīvi domāt, ka vieni atnāca, citi aizgāja, vieni padevās, citi cīnijās, vieni balti, otri melni. tā tas viss nav. galvenais, ka cietēji nemaz nav tādi cietēji, ja tu paņem to bildi tuvākam skatam.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu