Cik maksā būt "zaļam"?

Izdomāju šogad nomainīt visas spuldzītes savā mājā uz energoefektīvajām, bet tad internetā palasīju, kur pie mums Pārdaugavā var izmest šitos krāmus, paldies Dievam Spice pa ceļam... Bet cik tādu ciemu, pagastu Latvijā, kur deļ vienas šitās spuldzītes jānobrauc vismaz 10km? Tāpat ir ar atkritumu šķirošanu viensētas, privātmājās utt, utjp. Viena miskaste stāv pie privātmājas, un labi, ja kārtīgi tur visu sametam iekšā - plastmasu ar stiklu, kartonu un alus bundžām...

caress5 (2013-07-24 22:01)      Halogen spuldzes ir biistamas! Uzpräga galda lampä un shkjembas aizlidoja 6 m, täläk nebija kur. Viena pärsita ädu liidz asiniim cita iedega skapja durviis 2 m no lampas. Sejä neträpiija tikai täpeec, abazhürs bija pagriets prom. " Peerciet ekologjiskäs lampas!! "

hefny (2013-07-24 23:09)      raima, :)
jā, vasarā ateja ar skatu uz pļavu un upi aiz tās,-super-durvis turu vaļā, gaisma pati nāk iekšā, vai citā vietā, saule-acīs skatās,austot....pa smuko un nokārtošanās japāņu kāda tur -isma manierē,-atvieglojos pārdomās un pa smko!!tad arī dzīves prieks acīs mirdz,īpaši,ja pēc tam nopeldas rasaināupē un tad pavingro un padzer rīta kaPiju upes nalā -putnus klausoties!pa pirmo un zaļi/ne elektrības, nebenzīna, ne ūdens sildīšanas../. :)

fargo (2013-07-25 10:45)      "dzīvot zaļi atmaksājas, ja kāds ir lohs un slinks, tad viņa pēcnācēji par to smuki samaksās."
tu NEdzīvo zaļi. globālā informācijas industrija ir cilvēkiem tiktāl sakompostrējusi smadzenes, ka pat visumā saprātīgi cilvēki visā nopietnībā domā, ka staigājot ar auduma maisiņiem iepirkties tie "glābj" planētu. piedalās universāli svarīgā pasākumā skrūvējot savās lustrās cita veida spuldzes. vai cilvēks tērē daudz vai maz degvielas, no tā planētas ekoloģija nemainas, nekāda papildus sasilšana/atdzišana nenotiek. ogleklis biosfērā pāriet no viena stāvokļa citā un tikai. ogļūdeņražu izmantošana - ogles, nafta, gāze, koksne nav mainījusi planētas klimatu nemaz. pat periodā, kad globālas ražošanas izmeši bija maksimumā veselas desmitgades, tas klimatu neiespaidoja.
bet tas viss ir nieki, tagad cilvēks staigā ar drēbes tūtu un jūtas piedalāmies svarīgā pasākumā.

JurisK (2013-07-25 11:31)      Dārgi maksā, pie tam tā ir iespēju ierobežošana. Lai gan pilnīgi labi saprotu, ka šī ierobežošana ir nepieciešama lieta. Tāpēc cenšos atrast kompromisus. Piem. - tās pašas ekonomiskās un LED spuldzītes - gaisma no tām galīgi garām, kvēldiega spuldžu gaisma vistuvākā dabīgajai Saules gaismai. Tāpēc mājās nesteidzos nomainīt, kamēr vēl var dabūt vecā parauga spuldzes. Un ceru, ka tās ´´zaļās´´ spuldzītes beidzot kļūs draudzīgākas arī cilvēka redzei, kas pieradusi pie Saules gaismas.

wolands (2013-07-25 12:19)      JurisK - gaisma no kvēlspuldzēm ir vistālāk no dienasgaismas, ja kas. Cilvēki vienkārši ir pieraduši pie kvelspuldzes spektra iekštelpās pēdējo 100 gadu laikā. Bet redzei tas noteikti par labu nenāk :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature
Savukārt LED spuldzes tagad ir nopērkamas dažādos spektros. Dažas ir ļoti tuvas kvēlspuldžu. Skaties Warm vai marķējumu 2700K. Man arī mājās brāķē dienas spektra LEDus - visas grumbas un neveselīgo sejas krāsu uzreiz varot redzēt :D Nākas pirkt "siltās" ;)

JurisK (2013-07-25 12:50)      Es gan kaut kur lasīju pretējo. Un tai pašā wolands norādītajā saitā - kvēldiega spuldžu izstarotā gaisma tiek atzīta kā piemērotāka dzīvojamajām telpām. Mans personīgs novērojums - LED gaismā mainās dažu vielu krāsa, kļūst savādāka, nekā dienasgaismā, tas reizēm maldina. Kvēlspuldzes gaismā viss izskatās kā dabīgā apgaismojumā. Bet, iespējams, tas viss relatīvi.

fargo (2013-07-25 13:16)      jurisk. kāpēc tu šīs LED spuldzes saudz par "zaļām"? tās nav zaļas. tas nekādi nav mazāk kaitīgas videi par iepriekšējās tehnoloģijas spuldzēm. "veco" spuldžu problēma ir svins? bet LED spuldzes satur veselu rindu citu smago metālu. bet zemas emitences sarkanās led spuldzes satur pat astoņas reizes vairāk šo pašu svinu PLUS visus pārējos smagos metālus, kas ir citās LED spuldzēs.
piemēram, kas notiek, ja mājās saplīst kvēldiega spuldze? NEKAS, ir jāsaslauka stikli. viss.
kas notiek ja saplīst LED spuldze? pasākumiem ir jabūt nopietnākiem kā dzīvsudraba termomentra plīšanas gadījumā - gumijas cimdi un resperatorā aizsardzība obligāta.
un tās ir "zaļas" spuldzes?
kopsavilkums - LED spuldzes ir ekoloģiski kaitīgākas par kvēldiega spuldzēm? kāpēc likuma spēkā to izplatība tiek veicināta? labs jautājums, kāpēc pēdējo 20 gadu laikā tehnoloģijas virzība tiek noteikta ar likumu, pat ja ir pret ieviešanas postulātiem.

fargo_pa (2013-07-25 13:17)      par LED gaismas "dabiskumu":
"We may have learned this in grade school, a perfect mix of the primary colors red, blue and green will make white. Existing red LEDs along with Nakamura’s bright green and blue LEDs finally made this possible.

Only that’s not how most white LEDs work. After years hovering just the other side of impossible, blue LEDs became more efficient than their red and green grandparents. So most white LEDs are actually deep blue LEDs with Nakamura’s yellow-white phosphor coating. Yellow-white + blue = white.

But even though our eyes try to average it out, the strong blue spectral component remains. And that’s where the trouble comes from. It seems that the human biological clock evolved around fire so isn’t as easily fooled by reddish-yellow incandescent lights. Blue light is different: As soon as it hits our pineal gland, our melatonin levels fade and our biological clocks are reset to wake-up time. That’s all fine if you’re only exposed to blue light shortly before sunrise.

But blue-white LEDs aren’t just inside eco-efficient LED fixtures. They’re in your television and the mobile phone you use to checked your Facebook status and the iPad you use to read your bedtime novel. My son’s teddy bear, baby monitor and night light all contained blue or blue-white LEDs. And all of these devices emit enough blue light to potentially effect hormone levels and sleep patterns or cause other biological effects."

Maverick (2013-07-25 14:03)      fargo - kvēlspuldzes ir relatīvi "ekoloģiskas", nekādu "brīnumu" tur nav, cik man zināms - no "netradicionāliem materiāliem" - vienīgi nekaitīgs volframs unkāda inertā gāze, visbiežāk argons.
Relatīvi kaitīgākas ir t.s. "dienasgaismas lampas" - to sastāvā ir dzīvsudrabs.
Savukārt runājot par LED spuldzēm - nekā "briesmīga" tajās nav, ja nemaldos - arsēns un gallijs, bet tādas saplēst var vienīgi speciāli to darot ar āmuru. Da i LED spuldzes mūžs ir daudz ilgāks (iespējams - desmitiem gadu), nekā kvēlspuldzes (~gads).
Es nenoliedzu, ka "ekonomisko spuldžu" un tagad LED spuldžu "promoušens" notiek savtīgu mērķu vadīts, lai uzturētu ražotāju interesi un peļņu, bet LED spuldžu ekonomiskums gan ir vērā ņemams, it sevišķi, ja iet runa par lielākas jaudas gaismekļiem, pagalmu apgaismošanai u.t.t.

fargo_pa (2013-07-25 14:30)      maverick - kā jau es tēmas sākumā rakstīju, ja šis "zaļums" ir ekonomiski pamatos, piemēram, reāli taupot enerģijai veiltītos tēriņus viss ir bunbās un bunbas "ažūrā". skaisti.
par kokrēto LED tehnoloģiju. ir lieliski, ka tās attīstās un tas notiek strauji, kas nav lieliski, ir tas, ka starptautiskā birokrātija rada ilūzijas un rada likumus, lai tie šīs pašu radītās ilūzijas nostiprinātu.
kā piemēru var minēt saules enerģiju, kura NEKUR eiropas savienības teritorijā nav rentabla. un ne tikai pašas saules enerģijas uzkrāšana>transformācija, bet nav rentabla NE-1 saules bateriju(arī visa s.el.staciju infrastruktūras) ražotne. kāpēc? šis jautājums ir jo būtiskāks lūk kāpēc - ķīnā saules enerģijas ieguve UN saules bateriju ražošana IR rentabla. UN tā nav valsts limitēta vai sponsorēta ilgāk par pilotprojektiem. pilnīgi cita aina ir birokrātijas pārņemtajā r-sabiedrībā.
kas notiek? kā jau rakstīju - vēja, saules, paisumu energija ir nerentabla un ir jādotē no ogļudeņraža patēriņa, kura ražošanu neizbēgami ir jāpalielina un rezultātā fosilā ieguve ir japalielina. jāpiebilst, ka ir unikāls izņēmums - ģeodēziskais siltums, bet rentabli tas darbojas ierobežotā ģeogrāfiskā areālā, piemēram islandē.

hashashiin (2015-09-25 19:58)      kopumā jau tā ir, ka viss maksā. ja kopējos atkritumus izved kāda firma, tad var painteresēties par šķirojamajiem konteineriem. piemēram mums, 5 dzīvokļu namam, slēdzot līgumu ar miskastniekiem, pie lielās alumīnija kastes kopējai drazai piespēlēja arī vienu mazāku plastmasas, kurā varam mest plastmasas un papīru - par tās izvešanu nekas nav jāmaksā, taču arī regulāri jāpiepilda; bija arī atsevišķi stiklam, bet to nespējām piepildīt. neesmu pazīstams ar Plakanciema apdzīvotību, taču iespējams arī tur ir kādi risinājumi, kā konteineri uz vairākām mājām (varbūt ar kaimiņiem variet kooperēties), vai visu ciemu - jāinteresējas pie miskastniekiem, pašvaldības vai kaut kādā Zaļajā punktā.
Ar specifiski spuldžu un bateriju utilizēšanu nav nācies saskarties, varbūt ko tādu var sarunāt ar pašvaldību vai ciema veikalu (tāds taču jums tur ir,ne?)

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu