Līgo tradīcijas

Cik jums ir svarīgi, lai līgovakarā kaut kas tiktu ievērots arī no senču Jāņu tradīcijām, kaut pašiem dziedot līgodziesmas? Vai der arī vnk: ugunskurs, šašliks, jāņusiers, alus, daudz alus un Latvijas Radio2?

Lucy (2014-06-20 08:55)      +- to esmu darijusi jau no bērnības un nevajag pieliet mūli un nevajg mistiski kopoties,vajag vnk baudīt brīvdienas un Līgo.Ja man nav jāstūrē es iedzeru gan alu,gan kādu stiprāku glāzīti,kāpēc uzreiz jāpārdzerās hmmm.Ja tev avtar nav ar ko tos svētkus baudīt,tad piebiedrojies kādam tusiņam ko rīko pilsēta,nu neba Liepājā nav pasākuma,ņem vnk dancini tautumeitas,nedzer,uzkot sieru,iedzer kvasu.
Cik esmu novērojusi,vai tie Līgo,vai zvejnieksvētki vai kādi citi pasākumi ir tādi kuri apdzerās,tāda suga kuriem cits nekas neinteresē.
Sāc torpeda ar to,ka sakārto māju,izbrauc pļavā,saplūc jāņzāles,lai smaržo tava māja un tad kal plānus no 21-24 ietusēt.Kuriem galīgi nav ko darīt un gribās ar tradīcijām izbaudīt to visu,laipni lūgti uz Turaidu 21.06.14 19.00 visas nakts garumā būs interesanti pasākumi,gan vainagu pīšana,gan siera siešana,dziesmas,dejas gan viss pārējais kas piederās pie rituāla.
Nesaprotu tos kuri visos svētkos to tik dar,ka pīkst,bija JG,ZS arī to pašu dziesmu jūs te dziedajāt,jokaini cilvēki es teikšu.
Man ta gribās pa pļavām paklīst paplūkt puķes,tikai tas lietus,bet po,zabaki kājās lietus mētelis mugurā un uz priekšu un to es novēlu tiem kuriem ir gribasspēks un prieks svinēt Līgo/PRIEKĀ/

ko_nu_vairs (2014-06-20 10:08)      neprecētām meitām jālec pāri ugunskuram, tad tanī gadā apprecēsies /pers.pieredze/
Alu var iedzert tikai 1 glāzi pa vakaru.

jozolsen (2014-06-20 10:18)      Ar ko tie kristieši,komunisti atšķiras Latviešu Ligo svētku noliegšanā?!!Viņiem jau ir tikai pašu idealoģiskie svētki,iznīcinot tūkstošgadīgās tautu tradīcijas,saistībā ar Māti Dabu.

Jason (2014-06-20 11:42)      "Vai der arī vnk: ugunskurs, šašliks, jāņusiers, alus, daudz alus un Latvijas Radio2?"

Piemirsi tak pašu galveno - PČ futbolā! Un ja vēl tiek papardeszieds... pārtraukumā - tad ir pilna laime! :))))))

Saldaa_Brunete (2014-06-20 12:08)      Alus un šašliks man nav vajadzīgs, bet dančiem gan ir jābūt un visu nakti, līdz rītam.

miers2 (2014-06-20 12:32)      Ja ir kniebšanās, tad nevajag ne ugunskuru, ne alu, un dziedāšanu jau nu vismazāk.. To alu var labi dzert arī tajās dienās, kas sliktāk stāv

Paula6 (2014-06-20 13:36)      Mums ir svarīgi ievērot Līgo svētku svinēšanas tradīcijas, jo mūsu senā dzimtā vienmēr un visos laikos, arī padomju, svinējām par spīti aizliegumam savos laukos. Sabrauc visi radi + draugi, dažreiz sanāk pat līdz 50 un vairāk cilvēkiem. Protams, ka savlaicīgi lielajā pagalmā tiek nopļauta zāle, savesta malka lielajam ugunskuram (2,5m augstam), ar meijām tiek izliktas māju telpas un terases un sapīti vainagi, jo ir gan Līgas, gan Jāņi... Neaizraujamies ar lielu ēdienu gatavošanu (tikai groziņi), bet cepti pīrāgi un plātsmaize, lai ir svētku smarža, dažādu Jāņu sieru veidu un žāvētu zivju izgaršošana..jau atveda mucu Tērvetes alus. Mūsdienu jaunievedums - vakarpusē lielais futbols (piedalās visi)arī lietus laikā un pēc tam pelde ezerā (cerams arī šogad neviens nenobīsies). Tradicionāli vakarā tiek uzģērbts tautas tērps, no senčiem mantots un no jauna iegādāts, gan sievietēm un vīriešiem...silti, ērti, odi nekož. Ja šogad nepatraucēs lietus, tad būs arī Silmaču pašmāju uzvedums ar jokiem, smiekliem, asprātībām, dziedāšanu, dejošanu...Vēl nekad nav bijis ka kāds piedzertos tā ka neatminas savu vārdu, bet uz rīta pusi, kurš iztur, ir pirts un rītausmas sagaidīšana karstā ūdens kublā. Kāds meklē arī papardes ziedu un jāņtārpiņus, kuri pasakaini naktī spīguļo...
Viss ir atkarīgs no paša gribēšanas...tā ir lieliska iespēja būt radu, draugu vidū un sajusties piederīgam dabai. Priecīgus Līgo svētkus visiem!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu