50+

Tā kā ir absolūts tēmu vakuums:
LTV kādā valsts izzināšanas pārraidē minēja, ka piena izslaukums saimnieka gotiņām ir vidēji 12tk kg gadā, padomju laikos vidēji valstī (republikā) esot bijis ap 3,5tk kg. Tātad, panākta 4x lielāka ražība ar (minu) 5x mazāku cilvēkresursa iesaisti, tātad, šobrīd produktivitāte piena lopkopībā ir kā minimums 20x augstāka kā padomju gados. Un tā taču ir ne tikai piena lopkopībā, ne..?

elsa  3 12 Kad sunim nav ko darīt, viņš laiza pautus. 2022-02-18 12:49

Sigvarts60  2 9 Pārāk šauri spriedumi. Padomju laikos bija gotiņa pie ķēdes un tantiņa ar spaini, vēl veca kūtiņa. Tagad ir fermas, iekārtas, automatizācija, roboti, barība, lauks ķīmija, ko radījuši cilvēki, kas visi strādā uz to, lai tā govs dotu 12 t gadā. Tas piens tāpēc nav lētāks. 2022-02-18 13:28

Skarlete    8 Sanāca man reizi dzīvē, saimnieces uzdevumā, (jo pati vairs labi nedzirdēja) zvanīt, goču pirkt... Uz manu jautājumu, cik tā jūsu goča pienu dod, saņēmu atb: cik dosi iekšā, tik dabūsi ārā! 2022-02-18 13:29

anis    7 Nu,kādēļ meitas krīt uz atnācējiem...? Kā viss mūsdienās-noforsēts. Pacietīgs,izturīgs,stabils lopiņš - bet mazražīgs. Produkta kvalitāte un lopa mūžs jau neinteresē. Kā ar visu,kur biznesa interese.
Tūlīt latvieši ar savām LB būs sarkanajā grāmatā-noslaukti...
2022-02-18 15:23

Bazhix    5 Pirmkārt, viens pats tonnu skaits pilnīgi neko nenorāda :)) Tauku procents pienam ir tikpat svarīgs (teiksim tonna 2,5% piena ir daudz sliktāk par 600l 5,5%)
Otrkārt, padomju laikā gotiņas ik pa laikam dzemdēja arī pa teļam, kas nozīmēja pusotru mēnesi bez piena vispār :)
Treškārt - ziemā govīm tika dots faktiski tikai siens. Arī tas nekādi neuzlaboja izslaukumu :)
2022-02-18 16:26

puuuka    3 Es gan domāju,kad tā nav taisnība,padomijas laikos katrā miestā bija pa fermai,ja ne pa divām vai trim,tagad uz 20 miestiem viena,par cilvēku resursu gan piekritīšu,jo viss ir autoatizēts,sākot no barošanas,beidzot ar mēslu izvešanu.Var jau būt kad tās Holšteinas un sarkanās dod pienu vairāk kā mūsu Latvijas brūnās,bet stipri apšaubu to kad tagad LV iegūst vairāk piena kā padomijā. 2022-02-18 18:23

Tessa  6 3 tu ar majiniekiem arii šo izruna? 2022-02-18 18:46

siikaa16    8 Latvijas brūnā, kas tajā laikā bija pārsvarā ir piena- gaļas govs. Tagad gandrīz visi tur tikai piena govis. Latvijas brūnā dod mazāk piena, bet tam ir augstāks tauku un olbaltumvielu saturs. Un tai ir vairāk gaļas, nekā tikai piena govij. Pirms daudziem gadiem kaut kas bija ar ES normām, ka visi lielie lauksaimnieki sāka turēt tikai piena govis.
16:26
Visas gotiņas katru gadu dzemdē pa teļam. Tam procesam ir jābūt. Savādāk tās sāk dot ļoti maz piena.
2022-02-18 19:46

DanaL    3 Jautājums patiešām interesants.
Atceros, ka bija slaucējas- trieciennieces-piectūkstošnieces, tipa 5 t piena gadā skaitījās daudz.
2022-02-18 20:08

AivarsN  2 6 Tāpat kā no vistām, ar ķīmiskām vielām izspiež lielāku dējību un arī izaug divreiz ātrāk, nekā tas būtu dabīgos apstākļos. Bet vai tāds ķīmiski iegūts produkts ir tik pat kvalitatīvs un veselīgs? Latvijas brūnās bija speciāli Latvijas apstākļiem selekcionēta piena govju šķirne. Izturīgākas pret slimībām, mazākas augumā par raibajām rietumu rekordistēm. Tāpat arī mazāk ēda un līdz ar to arī mazāk piena deva. Taču piena garša un tauku saturs dažām sasniedza pat 6%. Cik tad mums Latvijā tās fermas vispār vēl ir? Mūsu lielajā pagastā vēl tikai divas fermas saglabājušās, celtas Padomju laikā. Viena tikai daļēji tiek izmantota. 2022-02-18 20:27

Julianna  1 5 Lai saražotu 1. litru piena, govij jāpārpumpē vairāki simti litru asiņu. Ja ģenētiski govij jāražo 18. litri un liek ražot 38? asinis jāpumpē trakā tempā. ķermenis nolietojas. Ir atšķirība, vai gotiņa ēd kukurūzu un soju, vai mežmalas noriņā 300 zāļu buķeti.Intensīvo piena ražotāju mūžs 3 gadi. Ja gotiņa var ražot līdz 7, pat 9 laktācijai.Vispār govs mūžs 15--20 gadi. 2022-02-19 00:29

siikaa16  1 5 Tie pieminētie skaitļi vispār garām. Latvijas brūnai var pielikt 1-2 tonnām vairāk un tagadējām piena govīm 2t noņemt. Cilvēku resursu iesaiste varētu būt 2-3x mazāka. Cik reizes grūtāk atrast cilvēku, kurš pie govīm ies, nebija minēts? Vieglāk paprasīt pabalstu, nekā piena aparātu pie tesmeņa pielikt. 2022-02-19 03:08

Vaukskis  1 2 Latvijas piena nozare ir izteikti atkarīga no ārējiem tirgiem-tā saražo par 60% vairāk, nekā nepieciešams vietējam patēriņam. Vietējm tirgum ir tendence samazināties. Līdz ar krievu 2014.gada embargo Latvijas pienražoitājiem tas nav stabila noieta tirgus, bet Rietumos ir lielāka konkurence.
Līdz ar lielāku produktivitāti vairs nav nepieciešams tik daudz fermu, kā bija agrāk. Šis ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ fermu skaits ir ļoti optimizēts.
Pozitīvi ir tas, ka daudzas no agrāk pienu ražojošām saimniecībām ir pārprofilējušās uz gaļas lopkopību, taču, jā, izzūdošo Latvijas brūno gotiņu tiešām žēl.. . :(
2022-02-19 09:47

Vedjma_iistaa    3 Drusku taisnība būs par to, ka svarīgs faktors ir tauku % uz doto kvanitāti. To izzinošajā pārraidē nepieminēja? Par padomju lielfermām nemācēšu teikt, bet tik, cik tajos laikos nodarbojās ar piena lopkopību mājsaimniecībās, par tauku procentu cīnījās visi, pat ja tā bija tantiņa, kas savu Gauju/Ventu čubināja un lutināja ar baltmaizes garoziņām un pagalam lepojās nevis ar 3 piena kannām, kas dzesējās akā, bet gan to, cik biezā slānī mērāms tas dzeltenais taukumiņš virs kannas vāka. Un vēl. Kādēļ pats nepiedalies diskusijā, daloties ar savu pieredzēto un paša rokām darīto? Žultainais komentārs par "smago tēmu" neattiecas uz diskusiju. Jebšu tāds bija mēŗķis saķert pirmo, kas ne pa tēmu un postulēt secinājumu, ka, redz, "50+", tēmās vakuums, neviena cičus nerāda un vispār visi tik stulbi, ka pat par piena lopkopību nav ar ko parunāt. 2022-02-19 10:13

Julianna  2 5 Pirkstspēja krītas, bet cenas aug?????? Vaukšķi, nevajag braukāt pa parūku, viss tiek darīts , lai dabitj vietējo govi, cūka mums jau kirdīk. Pamēģini paslaukt mamutu(gaļas govis), kuras Latvijas teritorijā ievazāja, uz galvošanu paliksi bez zobiem, vai iespers poddihlā un beigts uz vietas. Runājot par Latvijas brūno, vari braukt ciemos, spaini piena garantēju ciemakukulim. 2022-02-19 10:56

AivarsN  2 1 Tāpēc jau tikai likvidēja un sadalīja PSRS, lai Eiropai, kura bija nopietnas krīzes priekšā, atvērtos milzīgs tirgus un iedzīvošanās iespējas. Par cik godīgie Padomju cilvēki, vecajiem kapitālisma rūdītājiem blēžiem, nekādu konkurenci sastādīt nevarēja. Kaut vai tas pašas subsīdijas. Vecajās dalībvalstis zemnieki saņem subsīdijas, kuras pārsniedz viņu saražotās produkcijas vērtību. Tas nozīmē, ka var pārdot savu saražoto produkciju pat zem pašizmaksas un tomēr labi nopelnīt. Latvijā sākumā lauksaimniekiem vispār nemaksāja subsīdijas, bet arī pēc iestāšanās ES, mūsu zemnieki vēl šodien saņem pat 4-5 reizes mazākas subsīdijas, kā dažu veco dalībvalstu lauksaimnieki. Mums tās ir pat ievērojami zemākas, kā citām bijušajām soc valstīm. Un maksātas vispār tiek tikai tāpēc, lai piemājas saimniecības tos lielos zemniekus neizkonkurē. Tikai un vienīgi ar savu zemnieku lobēšanu, ES un ASV izkonkurē un iznīcina citu valstu lauksaimniecību. Un vēl kas. Neskatoties uz to, ka Latvijā pēc neatkarības atgūšanas, iedzīvotāju skaits samazinājies jau gandrīz uz pusi, naudas trūkuma un mārketinga blēdibu dēļ, arī piena patēriņš ievērojami samazinājies. Pilnpiena produktu vietā, cilvēki tagad pārsvarā lieto vājpiena produktus, bet piena taukus, jeb sviestu, ražotājiem ir izdevīgāk aizstāt ar daudz lētākajiem, bet veselībai kaitīgajiem palmu taukiem un citiem surogātiem. Ķīmija tik attīstīta, ka margarīns, kurš nesatur ne kripatiņa sviesta un gandrīz vispār neko noderīgu, tomēr izskatās un garšo pēc sviesta. Tas pats ar majonēzi, siera, krējuma un saldējuma surogātiem. Bet no surogātpārtikas līdz vēzim, ceļš ir ļoti īss. 2022-02-19 12:21

Daina  1 1 Mans viedoklis ir, ka tas ir aizdomīgi. Un dzīvnieku tiesību aizstāvjiem te būtu ko teikt. EU=21. gadsimta lielvācijas pārtika slavena ar samākslotību un kaitīgumu veselībai. Iemesls ir ražošanas izmaksu optimizācija. Iegūt no iebarotā miltu kilograma un patērētā elektrības kilovata maksimālu skaitu piena litru. Ja perversiju objektam-ar antibiotikām? hormoniem? sacienātajai govij tāpēc ātri jāmirst, lai tā būtu 2022-02-19 15:41

AivarsN    4 Piemājas saimniecībās pret lopiņiem un pat putniem izturējās ar mīlestību. Taču intensīvā lauksaimniecība ir visbriesmīgākā dzīvnieku spīdzināšana pasaules vēsturē. Dējējvistas visu mūžu pavada tik šaurā sprostā, ka pat nevar visā augumā izslieties. Slimo, mocās, zaudē spalvas. Govis tāpat visu mūžu pavada savās stāvvietās, ne reizi mūžā neredzot sauli un svaigu gaisu. Lērumu ķīmijas lopiņiem štapē iekšā, lai tikai izspiestu kādu papildus piena litru, vai dzīvsvara kilogramu. Pat lašiem okeāna šaurajās audzētavās, grūž iekšā antibiotikas un augšanas stimulatorus, tāpat kā broileriem. Jau Padomju laikā atklāja, ka pārforsējot ar augšanas stimulatoriem, tie dzīvnieka ķermenī nepārstrādājas un turpina savu iedarbību cilvēkā, kurš to gaļu apēdis. Vēro svaru cik gribi. Vilka apetīte, kam seko neizbēgama aptaukošanās. Kāpēc veikalos tagad tik milzīgi arbūzi? Šķirne? Kad tik ne arī! Nitrātu saturu tajos, sen vairs neviens nekontrolē. Kaut vai 4× pārsniedz pieļaujamo normu, kas ir ļoti bīstami cilvēku veselībai, taču lielo biznesu tādi sīkumi traucēt nedrīkst. Lielās peļņas vārdā, cilvēkus tagad drīkst indēt visos iespējamos veidos, bet dabīgo lauksaimniecību cenšas izskaust, lai atņemtu cilvēkiem pēdējo iespēju būt neatkarīgiem no žīdu mafijas un galvenais, lai nebūtu ar ko salīdzināt, kā vajadzētu garšot īstai dabīgai pārtikai un pakāpeniski to varētu ražot arvien sliktāku. 2022-02-19 19:11

_garais_      Ir gan atšķirības:
1) Ar mazo izslaukumu tauku saturs pienā bija pat 7-8%, tagad ap / līdz 4%, tā ka krējuma daudzums nav tik radikāli atšķirīgs...
2) Slaucamo govju "kalpošanas" laiks ir 2-3 reizes īsāks, intensīvā lopkopība, t.i. sabalansēts, ar aminoskābēm, vitamīniem uzturs, selekcija, "izspiešana".
3) Tas pats jau visā lauksaimniecībā, tas kas agrāk bija "normāli" kartupeļiem (domāts ražība), tagad tiek sasniegts no graudaugiem. Zinātne, selekcija, tehnika viss ir attīstījies.
2022-02-20 18:38

Floriana      Tieši tā, vīrieši izmirst kā suga, ja nepaspēj paši, nošauj! ;) 2022-02-23 10:53

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu