Mēness forma

Tikko braucu, skaidras debesis un smuki spīd mēness. Ja debesis skaidras, katrs vēl var pažūrēt uz debesu spīdekli. Tad nu jautājuma būtība. Mēness forma. Nogriezts uz pusēm kā ar nazi. Ja paņemam 2 monētas, vienu lielāku, otru mazāku un iedomājamies, ka krīt ēna no Saules puses, tad taisni viņa nav nekad, vienmēr ar izliekumu. Gaidu Oho fiziķus, astrologus, ar savām versijām, kāpēc mēnesim šobrīd nav izliekuma, bet tas ir jaunā mēnesī un pirms pilnmēneša?

Daina      https://www.quora.com/Why-does-the-moon-appear-perfectly-bisected-a-half-sphere-when-the-object-bloc
king-the-light-is-round?sort=upvote

Chris Harrington

“Why does the moon appear perfectly bisected (a half sphere) when the object blocking the light is round?”

Because I suspect you are crediting the wrong object for “blocking the light.” The Moon’s own form shadow is a hemisphere, and the terminator, the line between light and shadow, is a circle. When you look at a circle from the edge-on, it appears as a straight line.

You’re thinking that the Earth blocks the light falling on half of the Moon, and this is incorrect. The time when the Earth’s shadow falls on the Moon is during a lunar eclipse, and when that happens, you can see clearly that the Earth’s shadow is circular, just as you would expect from a sphere.

But the *phases* of the Moon are caused by the Moon itself. Half of the Moon is lit by the Sun, the other half is in shadow, and that shadow is a circle. So when we see a First Quarter Moon, when the Moon is half lit and half in shadow, the line between the light and the shadow, which is a circle, is facing us edge-on. So of course it’s a straight line. That’s what we would expect to see. You can see the same thing if you hold up a ball in the sunlight. Half of that ball will be lit, half will be dark, and if you position the ball so that the edge of the shadow is pointing right at you, the edge of the shadow will appear to be a straight line.
.............."and if you position the ball so that the edge of the shadow is pointing right at you".............-es jau teicu, ka aizrunāsimies līdz optikai DDD

Kontiki       foto Izrādās ir komentāru ierobežojumi.... Tagad šei tā bilde!

Dardedze      hm, laikam ķemertiņam lodziņš pusaplis

Kontiki    1 Nav nekas sagriezts! Kā tā var būt?

rinkulis    1 Kontiki- nu būsi bijis kaut kur ekvatora tuvumā.

Julianna? Ir saprašana ieradusies vai vēl tomēr nē?

Urri    3 Juliana.
Bezcers. ja nav telpiskās domāšnas un sapratnes par ģeometriju. Nekādi skaidrojumi nepalīdzēs.
Izliekuma nav, jo lenķis starp Mēnesi un Sauli, ar virsotni Zeme ir ļotu tuvu 90 grādiem.
Kā viens ģeometriskiem skaidrojumiem.

Urri  1 2 eel86 - "Es domāju ka mēnesim ir dažāda forma Jo tas ir atkarīgs no atmosfēras caur kuru gaismas stari izejot lūzt jeb maina leņķi!"

Pilnīgi garām, bet ja domāts sarkasms, tad tieši desmitniekā !
Atmosfēras refrakcija vidēji nepārsniedz 0.5 grādi
Nu ir jau polārā refrakcija, sasniedz 1 grādu. Bet tam nekāda sakara ar mēness formu.

Kontiki       foto Jā, Rinkulis pareizi secināja! Tas fotografēts uz vienas Franču Polinēzijas salas, kur savulaik savu ceļojumu beidza slavenā Heijerdāla ekspedīcija ar plostu Kontiki. Es tur novēroju, fotografēju pilno Saules aptumsumu un baudīju tropu paradīzi!
Jautājums - vai var izdomāt kāpēc Mēness ir apgāzts Zemes ekvatora tuvumā?

rinkulis    1 Tas, ka mēness no dažādām zemeslodes koordinātēm izskatās nedaudz atšķirīgi pierāda to, ka zeme ir apaļa. Polos vertikālā linija ir strikti verikāla, ja runājam par neizprotamo mēness fāzi-atšķirība tikai kura puse ir gaišā, kura tumšā. Ejot tuvāk ekvatoram tā rotē līdz horizontālam stāvoklim. Šo fenomenu var izprast, ja uz monitora uzliek bildi, taa ka puse melna, puse balta, un sāk rotēt galvu ap asi kas ortogonāla mugurkaula asij un horizontāli izstieptu roku asij. Kad sasniegts aptuveni 90-grādu lenķis, var turpināt-jānostājas uz rokām ar saliektu galvu un jāsāk taisnot to galvu atpakaļ. Viss - pilns cikls ir iziets, un būtu jātop visam pašsaprotamam.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu