Dzīvība uz citām planētām

Vai jūs ticiet, ka uz citām planētām kaut kur ir saprātīga dzīvība? Un vai jūs domājiet, ka kontakti ar mūsu civilzāciju varētu notikt jau mūsu dzīves laikā? Un vai ticat sazvērestības teorijām, ka mēness tumšo pusi vai Marsu citas civilizācijas izmanto kā savu bāzi mūsu novērošanai?

Curio_sy (2014-09-16 09:54)      http://kino-dom.tv/fantastika/3954-za-predelami-rod-chelovecheskiy.html

...ja runa par seriāliem. Šitais tieši par visiem augstākminētajiem komentāriem. Labs.

Lucy (2014-09-16 10:49)      Pirms es pati savām acīm neredzēšu ,atbilde būs neticu un nav tādas.

Rashela (2014-09-16 11:57)      Lucy, Tu piemēram Baraku Obamu "pati savām acīm" esi redzējusi? Tad viņš ir vai nav...?
...marsiešus (un ko tik vēl ne) jau arī rāda pa TV ;)

Manuprāt, ir kaut kā naivi un aprobežoti domāt, ka esam krutākie visā Visumā un ka dzīvība eksistē tikai uz Zemes... :) Vai ir vērts pētīt Marsu, mēnesi - nezinu, gan jau ir...Anyway - forši būtu uzzināt, ka "mēness tumšajā pusē" patiešām kāds ir un mūs novēro. Interesanti, ko viņi domā par šovu uz Zemes un kad viņi sāks iejaukties (cik naftas vēl jāizpumpē un koki jānocērt, ja mums ir saule, vējš un elektromagnētiskais lauks!?)...bet varbūt viņi jau iejaucas...? ;)

Questions, questions...

selnija_ (2014-09-16 12:20)      Ticu, ka ir, pat nemaz nešaubos, lai gan ""savām acīm"" neesmu redzējusi. Patiešām apgalvot, ka esam vienīgie tikai tāpēc, ka savām acīm citi nav redzēti, ir maigi sakot panaivi.
Hipotēzes ir daudz un dažādas, un skaidrs, ka nevarēs tauta tās pārbaudīt.

selnija_ (2014-09-16 12:50)      Ome, man nez kāpēc arī tāda aizdoma. Un tas nebija vienīgais, tikpat labi tādi varētu būt daudz.
Vēl ir hipotēze, ka ""svešie"" jau valda pār mūsu pasauli un sen, ir domāti reptiloidie, valstu valdībā esot, vārdus un valstis nenosaukšu.

Polus (2014-09-16 12:59)      Ticība ārpuszemes civilizācijām un to meklēšana pats par sevi ir pasaules uzskats jeb biofiziskā kosmoloģija. Problēma vien tāda, ka līdz šim brīdim nav nekādu pierādījumu tam, ka tādas civilizācijas patiešām eksistē.

Attiecībā uz argumentu par visuma izmēriem kā neapstrīdamu faktu dzīvības eksistencei uz kādas no "neskaitāmajām dzīvībai piemērotajām planētām", fakti ir tādi, ka zinātnieku skatījums uz jēdzienu "dzīvībai piemērots" ir visai plašs, tāpēc arī aplēses par dzīvībai piemēroto planētu skaitu, piemēram, Piena ceļa galaktikā svārstās no 1 - 60 miljardiem. Nobīde diezgan liela, ne tā?

Ja par konkrētāku matemātiku: NASA aplēš, ka visumā ir 200 miljardi zvaigžņu un 200 miljardi galaktiku. Izmantojot šos datus, NASA ir rēķinājusi, ka atomu skaits visumā ir 10^80 pakāpē. Tas nozīmē, ka katrā laika mirklī var notikt 10^80 atomu reakciju. Visuma vecuma aplēse ir 15 miljardi gadu. Cik ātri var notikt viena reakcija? Ātrākā cilvēkam zināmā frekvece ir kosmiskais vilnis, kas var svārstīties ar 10^45 cikliem sekundē. 15 miljardos gadu ir 10^17 sekundes. Tātad 15 miljardos gadu var notikt max (10^45 x 10^17 =) 10^62 reakcijas. 1 atoma reakciju skaits x atomu skaits = 10^142. Vienas aminoskābes izveidošanās varbūtība ir 10^-301; ņemot vērā visuma atomu skaitu un iespējamās rekacijas 15 miljardu gadu laikā, aminoskābes rašanās iespēja ir 10^-159 jeb aptuveni nulle. Šis aprēķins neņem vērā noteikto secību, kas ir vajadzīga, lai izveidotos viens proteīns. DNS izveide ir atsevišķs stāsts, bet ar līdzīgu rezultātu. Šī visa secinājums ir tāds, ka planētu skaits un visuma vecums matemātiski ir pārāk nenozīmīgi lielumi, lai tos izmantotu kā argumentus dzīvības esamībai ārpus Zemes. (Avots:universitycad)

draboss (2014-09-16 13:09)      "selnija_ (2014-09-16 12:50) viedoklis Ome, man nez kāpēc arī tāda aizdoma. Un tas nebija vienīgais, tikpat labi tādi varētu būt daudz.
Vēl ir hipotēze, ka ""svešie"" jau valda pār mūsu pasauli un sen, ir domāti reptiloidie, valstu valdībā esot, vārdus un valstis nenosaukšu."

Aha, RENTV :D Tur reiz stāstīja ka par mums valda sēnes :D

JurisK (2014-09-16 14:28)      Pēc Polus pievestā aprēķina sanāk, ka līdz mūsu rašanās brīdim vēl jāgaida kādi 20 miljardi gadu. Tas ir - mūsu vēll ilgi nevajadzētu būt. Tas nozīmē, ja pieņem, ka Dieva nav, ka dzīvība ir pārdzīvojusi iepriekšējā visuma bojāeju un, rodoties jaunajam, mūslaiku Visumam, tajā izplatījusies. Tātad, visdrīzāk, mums līdzīgu civilizāciju ir pilns Visums, apm. vienā attīstības pakāpē, apm. vienādi pēc uzbūves un izskata. Kādam paveicies labāk, cita kopiena aizgājusi bojā, visdrīzāk centrālajā visuma daļā tātad ir saglabājusies tā supercivilizācija, kurai kosmiskās kataklizmas ir tas pats, kas mums zemestrīce. Mūsējā kopiena tātad ir degradējusi, un pamatīgi:( Iespējams tiešām, ka pirms dažām tūkstošgadēm pie mums ir ieradušies tie, ko sauc Dievs - supercivilizācijas pārstāvji -lai apturētu degradāciju un mēģinātu atsākt attīstību.

Polus (2014-09-16 16:13)      JurisK, nē, tu mazliet greizi tulko konkrēto aprēķinu. Tas tikai norāda uz to, ka daudzu akceptētā hipotēze par nejaušo dzīvības rašanos visuma mijiedarbības procesos milzīgā laika periodā ir matemātiski ļoti apšaubāma. Vēl jo vairāk tā norāda uz to, ka dzīvības nejaušas rašanās varbūtība kā tāda ir niecīga (ļoti tuvu nullei) pat visuma mērogos, nemaz nerunājot par tādu bezgalīgi mazu punktiņu kā Zeme. Tāpat tas norāda, ka apgalvojumi par to, ka neesam unikāli, ir ļoti nekorekti - pati dzīvības esamība ir unikāla, nemaz nerunājot par tās tik dažādajām izpausmēm, kuras redzam sev apkārt.

Izteikumi par kaut kādām "supercivilizācijām" nekādā veidā nerisina centrālo jautājumu, tas ir, jautājumu par dzīvības (mūsu, viņu - vienalga) izcelsmi.

non_grata (2014-09-16 22:29)      šeku reāls stāsts par tikšanos ar citplanētiešiem:)
http://www.delfi.lv/izklaide/divaina-pasaule/mistika/stasts-par-lauri-kurs-satikas-ar-citplanetiesie
m.d?id=42473812

JurisK (2014-09-17 02:05)      Supercivilizaacija un Dieva pirksts - tas ir, principaa, viens un tas pats muusu attiistiibas pakaapee. Cik liela bija varbuutiiba pirms gadiem 40, ka tieshi shis te ziidainis, Somijas plashumos dzimushais, 2014. gadaa laimees loterijaa preciizi to summu, ko laimeeja? Saprotu, ka taa ir nesaliidzinaami lielaaka varbuutiiba par varbuutiibu nejaushi rasties dziiviibai, bet tomeer arii taa ir tuva nullei, bet tas notika! Jaa, kaut ko liidziigu t.s. shkjiiviishiem esmu redzeejis 2 reizes, abas reizes to apstiprinaaja arii citi cilveeki.

fargo (2014-09-17 02:55)      JurisK (2014-09-17 02:05) viedoklis
runā saprotamā valodā, jo citādi nav jēgas runāt.
vai tev neliekas, ka kāds kas vēlas runāt, runātu sapotami, tomēr noteiktas lietas paliktu ārpus uztveres, attīstības līmeņa?

apustulis: "Kāpēc Tu uz tiem runā līdzībās?" Bet Viņš atbildēja un tiem sacīja: "Jums ir dots zināt Debesu valstības noslēpumus, bet viņiem tas nav dots.

"Bērniņi, Es vēl mazu brīdi esmu pie jums. Jūs Mani meklēsit, bet, kā Es jūdiem esmu sacījis, tā arī jums tagad saku: kurp Es eimu, jūs Man nevarat sekot. Jaunu bausli Es jums dodu, ka jūs cits citu mīlat, kā Es jūs esmu mīlējis, lai arī jūs tāpat cits citu mīlētu. "

bucca (2014-09-17 08:51)      Ej nu sazini. Skat, mūsu cēsinieks, tak, arī taisās uz Marsu pārcelties.
Pirms gadiem ~20, katrs otrais bija redzējis šķīvīšus un zaļos cilvēciņus nolaižamies (kaut kāda masveida fantāzija bija). Cits pat bija paķerts līdz.: ))Tik man neparādījās.

Deisa (2014-09-17 11:46)      Ticu, ka ir saprātīgas būtnes arī bez "radības kroņa" - cilvēka. Cilvēks savā ziņā ir visai tups radījums, kuram sagādā problēmas sabalansēt savu matērisko domāšanu ar garīgo uztveri. Ticu, ka ir attīstītākas būtnes, kam šādu problēmu nav. Taču vai tās ir uz citas planētas? Nedomāju. Kāpēc gan piesaistīt matērijai būtnes, kam ar tādu būt saistītai, nav nekas audzinošs, izaugsmi rosinošs?
Ja runa par cilvēkiem līdzīgiem, bet citā galaktikā, uz dzīvības formu saturošas planētas - tādu var būt bezgalīgi daudz, jo arī kosmoss ir bezgalīgs - tā taču tie zinātnieki lēš, ne?
Spriest par to, kad būs saziņa, un kā šie novēro - pilnīgi bezjēdzīga spriedelēšana, no kuras absolūti nekas nemainīsies.

fargo (2014-09-17 15:01)      veic eksperimentu. novērojumu. izej ārā un pavēro to, ko tu redzi.
te ir svarīgi, lai persona, kura meklē, atbildētu sev, savā priekšā.

jautājums - vai ir kaut kas, ko tu vari novērot, kas nenotiktu kādu likumu ietvaros?

cits jautājums - vai tu esi spējīgs novērot nejaušību?

nesteidzies. lēnām.

vai tu saproti kāpēc es jautāju par likumiem un tad uzreiz par nejaušību?

kas ir "nejaušība"? kā tu to definētu? kā kļūdu? atkāpi no likuma? kāpēc?

gan noteiktībā, gan nejaušībā(kļūdā)... kas tām ir raksturīgs?

vai kļūda, ja tā ir notikusi var izveidot likumsakarību vai likumsakarība tikai tiek kļūdas apstiprināta?

lai saskatītu kaut ko lielāku, tu izmanto pieredzi, bet lai izmantotu pieredzi zināmiem lielumiem, nezināmie tev ir jāreducē. kā ar garumgaru vienādojumu, kuru redzot prāta ceļi saļogās. bet to var, var atrisināt. kā? tas ir jāpadara saprotams sev.

velāk tev varētu būt interesanti palasīt heigensa comoteoloģijas, ņūtona darbus par to tēmu. tas ir daudz par to, ko ir iespējams izskaidrot ar cilvēcisko pieredzi. un tas nav maz. bet arī tur ir vienmēr jāvērtē un lēnām. tas... nav rentv vai našional džeografik. nav sagremots. ir pašam...

fargo (2014-09-17 15:49)      jo tas, gala beigās, ir jautājums par tevis prasīto jēgu - kapēc? es - priekš kam? ko es redzu, novēroju - kamdēļ? tie ir labi jautājumi. pie tiem nonāk tad, kad cilvēks sāk sevi apzināties kā "es". un jo vairāk sāk sevi apzināties, jo vairāk vēlas izprast savu vietu notikumos, kuri līdz tam bija kā fons. fons nekam, fons kaut kam, kam pati persona nepiešķir nozīmi, bet līdz ar to arī nepiešķir nozīmi sev.
kad tu sāc uztdot jautājumus par sevi, tu mēģini rast atbildi uz daudz plašākiem jautājumiem. jautājumiem par visu. "es" ir tikai sakums. pēc "es" ir vēl. vairāk. atziņa var sekot apziņai, otrādi nevar. no sākuma cilvēks sāk apzināties sevi, tikai tad viņš var palūkoties apkārto no jaunā, līdz šim svešā, redzespunkta. tapēc, tas nav isti par "es", bet par "kāpēc", par "mums". jo vairāk domāsi par "es", jo vairāk "es" būsi spiests izmantot daudzskaitlī. jo neesi viens.

iota (2014-09-17 16:38)      Ņemot vērā Visuma izmērus, būtu laikam pārmērīga augstprātība domāt, ka esam tādi vai tamlīdzīgi vienīgie :)

vai17 (2018-01-17 13:31)      Protams,ka dzīvo,tik liels Visums,dzīvo kā mīļie šie tur:)

havjiers (2018-01-17 22:13)    1 ir tik daudz dzīvības te pat uz zemes ,bet attieksme pret to ir ļoti pavirša .sanāk ,ka dzīvība uz citām planētām ir kā iespējamais sekss ar nēģerieti ,kad esi vienīgais čalis Ludzā . pieļauju ,ka viss varētu būt patiesībā virtuāls un anomālijas var izsviest tādas ,ka citplanētieši liksies bērnu spēles .

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu