Kapu kopšana - sintētiskā zāle

Tā ir sanācis, ka dzimtas kapu kopšanas stafete ir nonākusi pie manis.
Vieni no tiem ir tālā Latvijas nostūrī, gribu maksimāli sakārtot tā, lai izskatītos labi, bet nebūtu jānoņemas ar stādīšanu . Esmu dzirdējusi par tādu kā sintētisko zāli, kā futbola stadionos, ko uzklāj virsū kapu virsmai. Vai kādam ir pieredze? Cenas, kur pirkt un vai ir racionāli?

riebekle      Maijpuķītes var kādā mežā izrakt, viņām sīpoliņi apakšā, ieaugas ļoti labi, es mājās zem kadiķa apstādīju, izpletušās ne pa jokam, viņām ēnā un zem kokiem patīk.

Lenita      Redzēju kapos, ka efejas zaļo, neticu, ka visur bijuši tik čakli laistītāji. Daudz kas jau gandrīz iznīcis šajā sausumā. Sāku apdomāt- varbūt tiešām pievērsties efejām.

Marija_Anna    3 Vakar un šodien biju iebraukusi 2 kapos pie apdesmit savējiem. Sausumā vislabāk izdzīvoja un izskatījās baltā sūna/
kērpji + leduspuķes ( begonijas ) , begonijas un parasta melnzeme+apmale, mazās hostas + kaut kādi sīki augi, kas aug pat tuksnesī ( no gandrīz kaktusveidīgo aprindām) , maijpuķītes pilnīgi uz visa kapa, saulrieteņi + kaut kas izturīgi ziedošs. Visiem apkārt apbērta un nogrābta smilts.
Par to mākslīgo brīnumu likšanu - nu atvainojiet - vēl uz kapa likt futbola tepiķus un plastmasas ziedus ?!
Par oļiem piekristu , ja vien tie neliktos tik nospiedoši apakšgulētājam.
Škiet, visllabākais būtu gudri iekārtot to vietu ( laba augsne, perlīts jeb kas cits mitrumu aizturošs, sīka mulča , smilts + zaļumi. Lai aug un ir skatāmi visu laiku.
Godīgi jāsaka , ka kapu fane neesmu nemaz, bet dažreiz nākas pie visa pielikt roku . Tāpēc esmu par visa sakārtošanu , bet pieminēšanu sevī.

Aquarius      Patika Marijas_Anna sacītais.

Epifanija      ja jau kapos vēlies izveidot mazdārziņu, tad rēķinies, ka tur arī sēdēsi, bet tik regulāri atrasties kapos nav vēlams un tie kas ir prom, viņu vienīgā vēlme tagad ir miers...

puuuka      sarkangalvīt/maipuķītes,tāpat kā zilās sniegpukstenes aug kā nezāle,pēc 2-3 gadi kapvietas vairs neredzēsi.

solvitas      Te palasot sanāk vesels bizness tie kapi. No sākuma jāsamaksā lai vispār kapa vietu nopirktu un pēc tam vēl par kapu kopšanu katru mēnesi. Vai nebūtu pienācis laiks veidot pie mums tādus kapus kā ārzemēs redzēts, kur ir tikai piemiņas plāksnes un apkārt zālīte, kuru kapu uzturētājs centralizēti nopļauj. Mēs omes kapam apkārt nobērām oļus un uz paša kapa pagājušajā gadā bija begonijas, bet tur saulaina vieta un viss izkaltis tagad. Plānojam iestādīt kaut ko mazprasīgu un daudzgadīgu. Es pati vispār tik reizi gadā līdz tiem kapiem aizbraucu ap Jāņiem, kad omei bija dzimšanas diena un arī miršanas diena tikai dažas dienas vēlāk, tāpēc ap to laiku aizbraucam.

rokons      Ja apzināmies, ka jaunie aizvien vairāk dodas kaut kur pasaulē strādāt, un reizēm arī dzīvot, kapu kopšana latviešu parastajā stilā nav iespējama. Labākajā gadījumā kapus apmeklēs apm 2 reizes gadā vai vēl retāk, tāpēc kapa vietas iekārtojums jāveido tā, lai minimums laika jāpatērē tās normālai uzturēšanai.
Alternatīva - kremēšana......... kur likt urnu ar pelniem? Kolumbārijs ir Rīgā Meža kapos, bet arī tur parasti kāda apkope vajadzīga. Var pelnus kaut kur izkaisīt......tas katra pēcnācēja paša ziņā.
Vai piemiņas vietu veidot? Ja jā, tad kādu un kur? Mūsdienas liek stipri pie visa tā padomāt. Tradīciju jau nav, varbūt ar laiku izveidosies

piparbecinja      Vai tad plastmasas jau tā nav par daudz?

Ivars_on      Man iznaca tieši uzlikt Futbola laukumu BET to mainīja sporta centrā un tā aizstiepu 2 ruļļus autobusā (abi pa 60kg ellīgi smagi bija aizgādāt!) ir forši tikai mīnuss - grūti tīrīt skujas. Lapainos kapos jau vieglāk, nu kur nav priežu mežs. Bet ja ir iespēja iesaku!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu