Par valodu.

Zinu, ka tūlīt sāksies "uzbraucieni" manā adresē. Bet mazliet padomājiet, pirms savu negatīvo izteikt manā adresē. Nezinu kā ir ar Jums, bet man radās tāds neparasts jautājums šajā sakarā. Kad Jūs runājat, Jūs sakat "Bikses velku kājās, kurpes arī velku kājās, kreklu, džemperi, kleitu velkat mugurā, cepuri liekat galvā". Bet, kad tad tas plikais vēders tiks nosegts, ja viss ir mugurā, kājās, galvā? Bērnu paņemot klēpī, pēc kāda laika "liekat zemē", televizoru izslēdzat ārā utt. Vai tas labi izklausās? Un galvenais, ka tā runā ne tikai ikdienā cilvēki, bet arī radio raidījumos, televīzijā. Izklausās jau gana smieklīgi, piekritat?

Bellatrixa    1 parakstos pie šī:
"nemeklēt melnu kaķi melnā istabā, sevišķi, ja viņa tur nav"

veejpuuta      Nu,re,nemaz nav tik vienkārši savu sakāmo noformulēt pareizi,lai nebūtu kur piesieties.Jautājumā tiek apgalvots,ka uzbraucieni sāksies,,manā adresē".Es ,,uzbraukt"varu arī savā adresē uz kādu,ja ir luste.

kokote    1 "Neiebraucu" problēmā :) (Braucu gan lielākoties vai nu ar vello vai sabiedrisko transportu)Laikam nepareizi runāju, jo kurpes velku kājās un bērnu lieku zemē a kur ta vēl citur.
Un mēdzu teikt, ka dažiem dažreiz rādās "baltās pelītes", bet angliski tad būtu "rozā zilonis" .
Laikam pārstrādājusies es - nesapratu ne humoru, ne ironiju, ne lielo "pārinodarījumu" valodai. Laikam nav pietiekami auKsts intAlekts :D:D

kokote      P.S. tīri tā "tautas izglītošanai" (bez jebkāda sarkasma, svētā nopietnībā), lai saprastu, kur "tas (tā??) sāls" - kā tad būtu jābūt pareizi bez pāridarījuma dzimtajai valodai?

Drole    1 Teeminjas autores probleema ir apstaaklii, ka vinja nelasa klasikas liimenja literaarus darbus, kas duras aciis, lasot taas stiivos, kalkiem piebaazto tekstu. Varat neteeret savu laiku, skaidrojot idiomas - prieksh komiksu gjeneraacijas tas ir "rocket science".

iga      Nu, vēderā ir pusdienas...Ir tāda valodniecības nozare kā frazioloģija,kur šis valodas vienības tiek pētītas dziļāk...Ir tomēr atšķirība starp idiomām un kalkiem( kā "adreses" gadījumā)...Sanāk - no viena grāvja otrā...

iga      Sorry- frazeoloģija...:)

viny      Tava adrese mums nav zināma, tāpēc neuztraucies!:) Un darbības vārdu locīšana Tev arī KLIBO.:)

dogville    1 Mani"iespaarda"uz radio zvanosha tanta,kura labi nostaadiitaa padomju laika skolotaajas balsii,strostee uz radio runaajoshos par nepareizu dzimtaas valodas lietoshanu.Vienmeer domaaju,redz,cilveekam "pofig"kaads temats-veeleeshanas,Ukrainas okupaacija,izgliitiiba vai mediciina,ka tik "ka"ar "kad"pareizi lieto...(jaa,reti to LR ap pusdienu iesleedzu,bet tautas modraa acs(auss)jau pie zvana tikusi...)
...piekritiishu par to suni,garu laiku un olaam:D

Freja4      Kad cilvēks iemācīsies klausīties un ieklausīties, pratīs arī runāt! Bet ātrgaitas kuģī labāk ir iztikt ar pāris vārdiem, aizstājot tos vēl ar svešvārdiem, lai ātrāk un vieglāk pielec! :)

Lucy    1 labāk lai runā,kā teic tu,nekā,pa vidu liek jopt.. nah.. pašl.. prido... un t.t.t

hefny      1. man būtu interesantāk,ja autore šādu jautājumu pati izvērttu ar citvalodu piemēriem;proti,kā to pašu saka angliski,vāciski,arābiski,poliski,ķinisk..uttt tas būtu intereants exurss valodniecības salidzinosā lauciņā.
2. tagad tas viss velk uz pašu valodas noniecināšanu, un te jau ļaudis pauž, ka ož pēc lielā lāča valodas tuvuma slavināšanas.Jā, ir daudzas valodas ar līdzīgiem variantiem.
3. interesanti,ko autore parto lasījusi mīlenbaha, raiņa, Endzelīna,Aspāzijas, niedras, Blinkenas K.Skujenieka, P. Bruvera uc citu korifeju izteikumos.

Samila      Cilvēkam ir iztēle un internets... ;)

malva    1 āpāc āpāc! ko tik nu darīsim un kas nu tik būs - tā nav labi, un tā a´kal nav smuki, un šitā nav pareizi. un kas tiem latviešiem vispār par (suņa) valodu... re kā rusiči smuki, labi un pareizi runā: ´´viļeķelo iz golovi´´, ´´vkoloķil v golovu´´, ´´u ņevo veķer v golove´´, , ´´lomaķ golovu´´, ´´vikinuķ iz golovi´´, ´´golovnoi ubor´´, ´´golovorez´´, ´´golovoķjap´´ un tā līdz bezgalībai ar vienu pašu galvu ... varbūt izdomāt līdzekli, lai visi paliek mēmi, bez valodas? ar zīmēm sapratīsimies labāk?

noticis      Pēdējā laikā kaut kā visapkārt latviski runājošie(pat rādioraidījumos) sākuši lietot ievazātus "idiomātismus",piemēram: "kā reiz" (tad jau labāk uzreiz teikt: kak raz) vai "kāds nebūt" (tad jau uzreiz labāk teikt: kakoi ņibuģ), tad vēl nesaprotu tik ļoti ievazāto "idiomātismu",ka visu pēc kārtas nez kamdēļ sākuši MĪLĒT - gan dziesmu,gan pagulēt,gan restorānu,gan zābakus,gan saulrietu! Vai tad nevar garšot,sajūsmināties,cienīt,patikt,u.t.t.? Manuprāt latviešu valodā mīlē,var mīlēt,piemēram, tik Dzimteni vai Sievieti....

planerdelta      Vairums valodas probleemu rodas no neizgliitotiibas vai taa, runaataajs patiesiibaa ir krievs, kurshs runaa latviski. Retaak tas notiek laba humora deelj. Bet taa gadaas visaas Valstiis.

Par personiskiem uzbraucieniem nenjem pie sirds vai veel labaak, izproti: tas uzbrauceejs ir dziives sists, noteikti ne paaraak laimiigs. Ko tad tev veel cemmi tureet uz dziives pabeernu.

av2    1 taa jau jebkuraa valodaa var pasmieties par daudzkaadiem vaardu salikumiem. Bet, protams, latviessu valodaa ir visforssakie varianti :) It sevisski, ja kaads redz tikai skabargu cita acii !

marselis      literara valodas tiriba?

drizak domasanas kultura!

kura pieklibo, jo vardi ir tikai" vardi",
pasauli tajos neieterpsi!

piedavat vardiskas valodas vieta geometrisko- matricu (fraktali),
ka vizualo izteiksmes lidzekli!

mademoiselle_coco      toties Vijole pati prot "izklausīt cilvēku" :P /pazobojos, garām iedama/

mademoiselle_coco      atvainojos - Nijole

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu