Tu uztaisīji manu dienu

Kā domājat -cik ilgi vēl pastāvēs lv valoda?
Es vakar līdz asarām nosmējos, lasot meitas eseju vēsturē.
Mācās viņi daudz no materiāliem ENG valodā un tas LV teksts bija vnk unikāls 😂
Cik jūs paši lietojat svešvārdus un nepareizas teikumu konstrukcijas? Pirincipā, nezinot angļu valodu, to latviešu tekstu vietām nesaprast

Liepa53      Savulaik Druvietes māte A.Blinkena bija spēcīga valodniece. Bet arī tad ZA bija divas valodnieku grupas, kas aizstāvēja savu viedokli. Viens no jājamzirdziņiem bija vārda sāls dzimte. Domāju, lai runātu pareizi, svarīga ir valodas izjūta.

fargo  4 3 mela, tu atkal lien kā buldozers laukā, par kuru tev nav saprašanas. līdzīgi kā reliģijā.

vārdu logs izrunā kā ´luôks´.

un tā ir latviešu valodas fonētikas iezīme, kur ja G seko līdzskanis, kā vārda logs gadījumā, G kļūst par K, jo tā ir vieglāk izrunāt. bet nemainas no G uz K ja tam seko patskanis, jo atkal - vieglāk izrunat. "loGI" gadījumā, fonētiski skanēs burts G. bet locījumā "loGS", fonētiski skanēs burts K, G vietā.

tas pats attiecas uz piemēru ar daugaVPili. V pārtaps U, ja aiz V seko līdzskanis. un fonētiskā izruna būs daugaUPils. bet ja aiz V sekotu patskanis, V saglabātos. piemēram daugaVAPils tiktu izrunāts ar V un netiktu aizvietots ar U.

cits gadījums ar V pārtapšanu par U.
"savtība, savtīgs". arī šajā vārdā V tiek izrunāts kā U. fonētiski vārds skan sautīks. gan V, gan G gadījumā līdzskaņus nomaina patskaņi, tāpēc, lai būtu vieglāk izrunāt aiz šiem burtiem esošos līdzskaņus. bet ja kādā locījumā aiz šiem burtiem parādītos patskanis, sākotnējais līdzskanis saglabātos.
piemēram savīGA, tiktu izrunas ar G, jo G saglabātos tāpēc, ka nākamais burts ir A, bet ja vārda locījums būtu savtīGS, tad G pārtaptu K, jo K ir vieglāk izrunāt, ja tam seko cits līdzskanis.

un šis ir iemesls, kāpēc cilvēki, kuri maz lasa pieļauj pareizrakstības kļūdas šādos vārdos. viņi tos raksta automātiski kā tos izrunā, lai arī gramatiski vārds atšķiras no izrunātā. tāpēc, ir iespējams dažreiz lasīt, ka cilvēks raksta "savtīKS". jo tas personai ir dabiski.

kas attiecas uz vecumu... tu to pasniedz kā kaut kādu negodu, mēģinot pazemot cilvēku ar viņa nodzīvotajiem gadiem, lai pašai to... nav mazāk. bet...(noklusē) tas humora iedūriena mēģinājums, manuprāt, nav labs. tu mani nepazemo. man nav kauns ne no vecuma, ne sirmuma. un nebūs. be tev?

Postremo    1 nu veel sapluucaties te ...par latviessu valodas izrunaam dazaados novados :)) Un "logs" ir tikai logs, taa rii izrunaa, ja kas.

fargo  3 2 "Un "logs" ir tikai logs, taa rii izrunaa, ja kas."
nē, izrunājas ar K. un tu arī tā izrunā, vnk to neesi pamanījis.

saitē latviešu valoda 9. klasei, fonētika, pozicionālās skaņu pārmaiņas, vokalizācija.

piemērs ar V un G pārtapšanu par U un K vārdā savdabīgs. savdabīgs v-u [saudabīks], citi piemēri tam, ka rakstītā valoda atšķiras no izrunatās - kāds > kāc; mūžs - mūš. neviens taču neizrunā burtu Ž, žs pārtop par š.

http://www.uzdevumi.lv/p/latviesu-valoda/9-klase/fonetika-3487/re-2560fbf4-1c07-49ab-88a5-f2a6c98090
d2

Kristine_78      Nesen tulkoju grāmatu no vecās drukas, visnotaļ interesanti teikuma salikumi un vienkāršoti vārdi.Ar vācu valodas pieskaņu . Vot kā :)))

fargo  1 1 nožēlojami. nekā cita kā personiski uzbraucieni, tad joenam, tad man...

"Alternations
Latvian roots may alternate between [v] and [u] depending on whether the following segment is a vowel or a consonant. For example, the root Daugav- (´Daugava River´) in the nominative case is [dauɡavə], but is pronounced [dauɡaupils] in the city name Daugavpils. In this example, the vocalic alternant [u] is realized as the off-glide of the diphthong /au/. However, when following a vowel that does not form an attested Latvian diphthong (for example, [iu]), [u] is pronounced as a monophthong, as in [zius] (´fish-NOM.SG.´; cf. [zivis] ´fish-NOM.PL.´)."
latvian phonology, wikipedia.

un 9. klases viela iepriekšējā komentāra saitē.

pamēģini saprast uzrakstīto, tā vietā, lai izmisīgi censtos turēties pie sava argumentējot ar uzbraucieniem un neko citu. nožēlojami.

fargo    2 ak tagad neder, jo citāts nav latviešu valodā?

es stāstu kā izrunājas noteiktu vārdu formas, bet tu man atbildi "NĒ!", man esot vajadzīgs logopēds! es tev dotu atsauces uz sevis teikto, es dodu piemērus, ES TEV IELIEKU CITĀTUS, bet tu turpini uzstāt, ka TAS IR MANS VIEDOKLIS. tev neder atsauces, tev neder citāti, tev neder piemēri. protams, ka tu lasi pa diagonāli, jo tevi vispār neinteresē šī visa saturs. vienīgais, kas tevi interesē ir oponenta sistemātiska pazemošana.
interesanti būtu saskaitīt, cik daudz ļaunu īpašību tu man esi uzkarinājusi šo komentāru laikā... tur ir aizgājusi visa tava energija. tu pat neesi centusies diskutēt pēc jautājuma būtības. tā tev vnk nav svarīga.
tagad tu izsmej to, ka es tev dodu citātus un atsauces. tu nepamato sevis teikto vispār, cik nu maz tā ir par tēmu - fonētiku.
ja tev vajag latviešu valodā. grāmata "Latviešu valodas gramatika", autore I.Auziņa. nodaļas nosaukums ir "Latviešu valodas fonētiski fonoloģiskie procesi un likumi", apakšnodaļa "Palatālu vokāļu jeb priekšējās rindas patskaņu noteiktā līdzskaņu mija".
tas ir latviešu valodā. lūdzu, izglītojies. tā vietā, lai tērētu savu enerģiju oponentu nomelnošanai. pa diagonāli neder, ir jāiedziļinās. un i.auziņu pie logopēda nesūti. neapkauno sevi atkal. vnk pārstāj komentēt pirms neesi vismaz kaut cik pastudējusi jautājumu, kurā nekaunies strīdēties bez kādas saprašanas. nožēlojami un bezkaunīgi. bet tā atklājas raksturi. tā tie atklājas...

"kopš saprotu, ka tava psihe pakļaujas mēness fazēm un stučī adminiem viedokļus, kas atškiras no taviem"
tev nav ne jausmas, kas es esmu un ko daru. un tas ir paranoidāli, es mūžā neesmu sūdzējies, lai kāds cits manā vietā tiktu galā ar maniem nelabvēļiem. nekad. vispār. tev šajā jautājumā ir paranoja.

Līdzīgi jautājumi
Kad Latvija 2. valsts valoda bus anglu valoda? (18 atbildes)Anglu valodas zinasanas darba tirgu (14 atbildes)Dzimshanas dienas davana (25 atbildes)Par valodu. (44 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu