Tu uztaisīji manu dienu

Kā domājat -cik ilgi vēl pastāvēs lv valoda?
Es vakar līdz asarām nosmējos, lasot meitas eseju vēsturē.
Mācās viņi daudz no materiāliem ENG valodā un tas LV teksts bija vnk unikāls 😂
Cik jūs paši lietojat svešvārdus un nepareizas teikumu konstrukcijas? Pirincipā, nezinot angļu valodu, to latviešu tekstu vietām nesaprast

Bellatrixa  1 4 Patiesībā meitenei būtu jāpievēršas latviešu valodai. Tieši tur prasās uzlabojumi. Nevis pats fakts, ka jāstudē un jātulko materiāli no svešvalodas, kur kaut kas pārņemas, bet gan pašas pamatprasmes latviešu valodā. Es to nopietni. Jo ar laiku labāk nepaliks.

Bellatrixa    1 Nevajag aizstāvēties, es to no tāda paša bērna viedokļa, pašai tam bijis jāpievērš uzmanība. Ir sarežģīti, ja pa galvu vairākas valodas maisās, ne tikai angļu un latviešu. Tāpēc pievērst uzmanību tieši latviešu valodai ir būtiski. Bet nu tas meitenes pašas ziņā...

av2      tas "You made my day" var buut arii negatiivaa noziimee, ja kas. Ar ironijas pieskannu.

Liepa53    1 Cenšos runāt tīri. Bet krievu valodā ir ļoti trāpīgi teicieni, ko dažkārt lietoju ,kad esmu kopā ar krieviem. Tā kā skolā mācījos vācu valodu, angļu valoda tekstā neiekļaujas. Interesanti ar vārdu salikumu katrs viens ,ko lieto eksprezidente. Tas ir angļu val. tiešs tulkojums. Tagad to lieto jau daudzi tautieši. Man tas griež ausīs. Jāsaka - ikviens.
,

joens  1 1 Nu gan te vietām sviestu padzenāja ... ja salīdzina angļu un latviešu gramatikas, tad var droši teikt, ka angļu valodā tādas nemaz nav. Pavisam cita lieta vācu valoda.

Tāpat par valodas fonētiskumu, latviešu valoda ir tikai viena no daudzajām, kas runā tā, kā raksta (no tuvākajiem lietuvieši, igauņi, somi, krievi dara tāpat. arī vāciešiem ir ļoti maz citādi izrunājamu burtu kombināciju), nelielās nianses var norakstīt uz to, ka mums tāpat ir trīs o un e utt.

finta      «tad ar laiku sāk domāt tajā valodā...»
Jā, man arī bija tāda dīvaina sajūta, kad reiz viens mans bērns sarunā uztaisa pauzīti un uz vaicājošo skatienu atsaka – es tikai domāju, kā to pateikt latviski..

riks086      Savu valodas lietojumu cenšos uzturēt pēc iespējas tīrāku un labskanīgāku. Bez svešvārdiem, protams, neizikt. Kamēr biju valsts dienestā, manis gatavotie dokumenti allaž izpelnījās augstu vērtējumu. Padotajiem, savukārt, nācās iespringt - veiksme skaitījās dokumentu labi sagatavot ar pirmo reizi :) Sarunvalodā gan sanāk palietot kādu žargonvārdu, rupjību, ievazājumu (dažkārt pat tas nav slikti - kā rozīne dzeltenmaizē), pasprūk arī pa nepareizai gramatiskai vai stilistiskai konstrukcijai, bet nu cenšos, cenšos....
P.S. Cenšos arī saukt lietas īstajos vārdos, piemēram, žīdus par ebrejiem, caurules par trubām nesaucu, "ka" un "kad" pareizu lietojumu ievēroju konsekventi :)))

finta    2 Tiem, kas līdzskolas vecumā samācījušies gramatiski pareizi runāt:
Kādu valodu lietos bērns, kuram tieši valodas skolotāja brīvdienām uzdod domrakstiņu «Mans viss skaistākais vasaras piedzīvojums»?
Nē, nu tas, ka neko no tā skaistākā noklusēt nedrīkst, tas skaidrs.. :D

neratni_stasti    3 Kamēr pašiem ļaužiem šķitīs nozīmīgi valodu saglabāt, tikmēr latviešu valoda pastāvēs. Man te pirms pāris dienām stāstīja par Kanādas indiāņu valodu saglabāšanas grūtībām - šobrīd tajās (katrā no tām) runā daži simti cilvēku, jaunieši vairs šīs valodas mācīties nevēlas, tāpēc pastāv bažas, ka drīz pavisam izmirs un aizmirsīsies. Domājams, ka mums līdz šādai situācijai tomēr vēl patālu.

To, ka valodu attīsta daiļliteratūras lasīšana, esmu pārbaudījusi arī ar savu pieredzi. Daudz lasu krievu valodā (žurnālus, grāmatas), attiecīgi mana krievu valoda ir skaista un literāri pareiza. Savukārt dzimtajā latviešu valodā atļaujos lietot visādus mikšļus - labāk zinot valodu, ikdienā vairāk ar to "rotaļājos", taču, tā kā pēdējā laikā labu, lasāmu romānu latviešu valodā iznāk maz, tad arī valodas izteiksmes bagātība arī samazinās. Tagad vēlos izlasīt "Klūgu mūku", noskatoties teātri, secināju, ka romāns būs baudāmā latviešu valodā. Rezumē: ieteikums bērnam vairāk lasīt labu latviešu daiļliteratūru, un valoda attīstīsies.

joens  2   Pirksti vēdeklī ... dažiem.

Runāju brīvi krieviski, lietuviski jau kopš bērnu dienām, savulaik strādāju pie somiem un par šo tieši bija saruna ar viņiem, nedaudz sanācis patusēt pa Tallinu savulaik, draugs tur pāris gadus dzīvoja un mācījās valodu. Angļu un vācu valodas šodienas "inteliģentam" taču jāprot. Tā kā personiskās pieredzes gana, lai pret visādiem grādiem izturētos objektīvi, ne nepamatoti pielūdzot.

Par niansēm jau rakstīju, pamēģiniet ārzemniekam normāli izskaidrot mūsu trīs o un trīs e.

fargo  5 2 varētu citāta avotu par druvieti? jo teikums, kas ir citēts, ir vnk nepatiess. nevēloties apšaubīt druvietes zināšanas, var pieļaut, ka citāts ir izrauts no kāda konteksta.

laviešu valodā arī izruna atšķiras no rakstītā teksta. kaut vai aBgapals tiek izrunāts ka aPgabals. un B/P aizvietojums nebūt nav vienīgais, mums ir S/Z, F/V(svešvārdos), tš/dž, K/G(loGs rakstās, bet izrunā kā loKs, kur K un G izrunā mainas atkarībā no vārda locījuma), U/V(daugaVpils rakstas, bet izrunā kā daugaUpils) utt utt.
latviešu valoda NAV vienīgā valoda, kura lasas tāpat kā rakstas, jo TĀDU VALODU DABĀ NAV. nepastāv vispār. atšķiras tikai fonoloģiskās aizvietošanas pakāpes. kāpēc? valodas strauji mainas, izruna mainas.

un kā pareizi minēja joens, ir noteiktas valodas, sevišķi IDE saimē, kurās izruna un rakstītā valoda ir vistuvākās un tās ir krievu, vācu, holandiešu - būru(afrikaans), arī latviešu un vēl vairākas. bet tikai vistuvākās. izruna no rakstītās valodas atšķiras pilnīgi visām valodām uz planētas, kaut tas būtu tikai minimāli, kā latviešu valodas gadījumā.

Gunciitis      viss nāks atpakaļ ,kā kuram ,,,,

Geisha    2 Vai kāds ir redzējis latviešu valodas mācību grāmatas krievu skolās? mamma mia ko tiem krieviņiem māca!!!!! Vai daudzi un kur krieviņi lietos senlatviešu darba rīku nosaukumus? Tur ir arī tādi vārdi kādus es nezinu. Kāpēc ir tāda nostāja mācīt krieviem nelietojamu latviešu valodu? Kolēģīte joka pēc iedeva man uzrakstīt viņas mazdēlam mājas darbu 8. klase. Atdevu neizpildītu. Smadzeņu mežģis nevis mājas darbs.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu