Mārtiņdiena vai tomēr Helovīni?

Kādas jūsu domas viedokļi par šīm dienām? Esmu pret helovīniem un citām ārzemju drazām. Jā, jā. Kāds teiks vecmodīga. Bet kā īsta latviete helovīniem saku nē. Mums savi veļu un ķekatnieku rituāli, svētki. Vai ar bērniem svinat un kuru vairāk atzīstat?

Drole (2018-11-09 10:50)    3 "Gadā ir tikai viens brīdis, kad veļu vārti ir vaļā, kad divas pasaules – dzīvo un mirušo – saplūst vienā, kad izzūd visas robežas, kad mirušie apciemo dzīvos, būdami gaidīti ciemiņi. Tas ir veļu laiks.”

http://jauns.lv/raksts/zinas/65463-musu-sencu-gari-kas-vini-ir-nakts-raganas-svetmeitas-un-velu-miel
osana

amelija (2018-11-09 11:06)    3 Novienkāršosim šos Helovīnus līdz vienkāršumam. Bērni savelk maskas,sakrāsojas, samošķojas un iet ciemā pie kaimiņiem pēc saldumiem. Izdomā kādu ēveģēlību (labvēlīgu) kur pašiem jautri un izāzētājiem ar bez skādēm. Viss. Tik vienkārši. Ķekatas - sarežģītāk, jo nav viena konkrēta datuma, kad tad ķekatoties, tāds izstiepts periods. Jādzied dziesmas, jāskaita tautasdziesmas, kas mūsdienu jaunatnei, ja neapmeklē folkloru/tautasdeju pulciņus, nikādu lielo zināšanu nav. Protams, bez izņēmumiem ir jaunieši kuri to visu zin un tie tad nu ar ķekato, bet lielais nospiedošais vairums tādu nav. Tātad rezumē, Helovīnus bērniem vieglāk pieņemt pašiem nekā ķekatas, kuras paši vecāki nav viņiem tos parādījuši. Un vsp, varētu padomāt, ka Rīgā baigi ķekatojās pirms Helovīnu ienākšanas LV :))))

Ievinjata (2018-11-09 12:35)    1 Jo vairāk svētku, jo labāk! Piekrītu Erixx viedoklim!

kokote (2018-11-09 12:35)      Varbūt es ko ne tā saprotu, bet
1) Mārtiņi un Helovīns ir no dažādām sfērām un varbūt tāpēc nebūtu vienā maisā bāžami: mārtiņi ir gadskārtu auglības rituāla (zemkipju saules rita, gadalaiku maiņas, )daļa, bet helovīns ir mirušo (veļu) pieminēšanas (sazināšanās) brīdis. Vienīgais, kas šos svētkus vieno ir ārišķās izpausmes- maskas, be pat to simboliskā nozīme ir radikāli atšķirīga (par Helovīna masku nozīmi ir tikai virspusējs priekšstats). Ieteiktu autorei, kura sevi pozicionē kā "mums savi veļu un ķekatnieku rituāli" palasīties Šmita Latviešu tautas ticējumus un saprast, ka pat Mārtiņdienas un Ziemsvētku nāvītei nav nekāda sakara ar mirušo pieminēšanu.
2) Jebkuri svētki, kur iespējams ar bērniek kopā ko padarīt, palīdzēt viņiem izzināt pasauli, izprast sevi un radoši izpausties ir apsveicami. Pati neko nesvinu, bet šogad pirmo reizi biju sabēdājusies, ka nebiju sagādājusi speciālu saldumu rezervi (nācās iztikt ar to, kas mājās), neiedziļinoties detaļās, teikšu, ka nolēmu nākamgad laicīgi sagatavošosu svētkiem kaut vai tikai konfekšu groza un ķirbja līmenī.
P.S. latviešu tradīcijā ar veļiem sarunājās dziļi individuāli un rijā (kuram vairs kas tāds ir pieejams un tuvinieku kapi turpat kalniņā), ja vajag kādas paralēles, tad turpat ir katoļu mirušo piemiņas diena un vēl svecīšu vakars kapos (tā tad ir tā idejiskā alternatīva helovīnam)

erixx (2018-11-09 14:19)  1 1 Godam sagaidīsim Meteni.

111zaagis111 (2018-11-09 16:51)      Labi ka vismaz Hevolīnam nav vārdadienas kalendārā bet Mārtiņam ir.

Laimnese (2018-11-09 18:04)    1 Halovīni ir visu svēto priekšvakars....
Latvijā nesvinu, bet bērniem končas iedodu...
Ir trāpījies Londonā Halovīna vakarā būt, īsta trako māja....viesnīcā, liftā ar mani kopā brauca vīrietis nošķaidīts ar asinīm un cirvi galvā...jautrībai viņš vēl palūdza naudu...tur, tas viss likās forši...

elfu_mazulis (2018-11-09 18:11)    2 korektāk būtu salīdzināt ar veļu laiku, tik ķeltu un latviešu izpratne par to kā šo laiku pavada atšķiras...bet gan vieni gan otri tu neuztver par kaut ko ārkārtēju...

man šķiet, ka latviešiem ir par daudz skumju svētku, piemiņas dienu utt. un par maz lietu par ko priecāties, tāpēc uzskatu, ka jāļauj bērnībā pamēģināt gan jaunais aizgūtais, gan vecais...izaugs, lai paši izlemj, kas sirdij tuvāks...seno nevajag aizmirst, bet arī jaunas lietas pilnībā nav jāignorē...

Bachatera (2018-11-09 19:30)    4 Ķekatās esmu gājusi varbūt pāris reizes bērnībā, bija forši, neviens neiedziļinājās kapēc - bērni protams. Tagad mani berni iet helovīnā končas prasīt, grebām ķirbjus, končas nopirku katram gadījumam un biju ļoti priecīga, ka dls 13 gadīgais atrāvās no kompja lai izgrebtu kirbja ģīmi, meitai vispār pasākums vakara garumā ar maskām un draudzenēm.Ciemiņi pirmo gadu bija pie durvīm , tas nozīmē, ka šie svētki, lai arī manis nevisai atzīti, ieņem savu vietu.Es esmu par to ka viss kas rada orieku, ir radošs un liek mūsu bērniem darboties ir labs.😊.

Ievinjata (2018-11-09 22:56)      Bachatera - priecājos par tavām pozitīvajām emocijām! Man piemēram patīk Halovīnam piederīgās šausmu filmas (arī ikdienā), bet lielais vairums drošvien teiktu - Fui!

av2 (2018-11-10 01:34)    3 ka tik iemesls, vai tas tik svariigi, a?

erixx (2018-11-10 12:44)  1 1 Kāpēc HelovīnI? Cik daudz to helovīnu ir? 5? 25?

vilks28 (2018-11-10 18:08)    1 nu galdus toč neklāju, bet ja atnāk sīči pē końčām ,tad dodu. Vai tas būtu slikti darīts¿

Ivars_on (2018-11-12 14:09)      Tad jau labāk Pateicības diena - tāda arī tiek svinēta Amerikā ar ceptu tītaru un radusaimi.

Bet nē, arī ne Mārtiņus, ne Helovīnus (Sanmain, jeb Visu Svēto dienu pēc katoļu baznīcas nesvinu) Personīgi apmeklēju katra novembra pēdējo svētdienu - sakopju piederīgo kapiņus, tā tāda Aizgājēju diena - vismaz luterāņu tradīcijā (Mūžības svētdiena)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu